Recept: chokladkladdkaka med kokostoscatopping

För några veckor sedan så hade Samuel fredagsfika på sitt jobb, och vi kom fram till dealen att jag skulle baka åt honom och han grejade lite med min bil(skulle bland annat bytas blinkersglas och lite sånt där), fair deal tycker jag ;) Han ville ha en kladdkaka med toscatopping, och den hade blivit väldigt uppskattad! Jag grät lite inombords för att jag inte fick provsmaka, hehe. 

Du behöver: 
Botten:
Form cirka 22-24 cm
150 gram smält smör

4 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 nypa med salt

Toscatopping:
80g smör
1 dl socker
1,5 dl grädde
0,5 dl sirap
200 g kokos

Gör såhär: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Klä en springforms botten med bakplåtspapper(smidigast att klämma fast ett papper i formen). Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner med hjälp av en sil i ägg- och sockerblandningen, och rör ihop smeten. Rör sist ner smöret. Häll ner smeten i springformen och grädda i ca 20-25 minuter. Håll koll på kakan! Den ska inte vara torr, men den ska ändå ha "stelnat" tillräckligt för att orka hålla uppe toscalagret. När kladdkakan nästan är klar så påbörjas toscatoppingen. Smält smöret i en kastrull och rör ner resterande ingredienser. Låt koka ihop under omrörning så det inte bränns. Höj värmen till 250 grader när kladdkakan är ute ur ugnen. Häll sedan över toscatoppingen över kladdkakan och ställ in tills toppingen fått färg, ungefär 5 minuter tar det. Låt sedan kakan stanna till sig i kylskåp, och plocka fram den en stund innan servering. Serveras antingen som den är, eller med färska bär, grädde eller varför inte glass? 

Lånar bild härifrån eftersom jag inte fick lov att fota av min egen kaka då hela(!) blev uppäten! Bra betyg med andra ord :D

/ Anna
Kommentarer
anonym säger:

Guud, älskar den där kakan. Passande nog kallar vi den ryttarkaka, iallafall här uppe i Sundsvall ;)

Svar: Ja men det har jag också hört! :D Tänkte att det var när den bakades i långpanna, men formen spelar kanske ingen roll ;)
Emma Elfstrand

2018-04-06 | 18:05:35
Ellen - tävlingsryttare säger:

Vi i Småland kallar den också för Ryttarkaka. Åtminstone i min krets. Den är sjukt god!

Svar: Ja jag fick för mig att den kallades det när den bakas i långpanna, men det spelar kanske ingen roll :) Ja verkligen!
Emma Elfstrand

2018-04-06 | 20:06:54
Bloggadress: http://ellenshorselife.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: