Att tänka på vid provridning

Vi har fått önskemål om att skriva inlägg om vad vi tänker på när vi provrider hästar. Nu är ju detta aktuellt för mig så jag tänkte skriva vad jag kommer tänka på nu när jag ska provrida.

För det första så vill jag gärna se hur hästen beter sig i stallet innan/efter ridpass. Är den stressad, lugn, har någon olat osv. Vid ridning anpassar jag mig efter hästens nivå och min egen. Bara för att en häst är utbildad 120 så är det ingen god idé för mig som sitter på hästen för första gången att slänga upp höga hinder, utan det viktigaste är att jag känner mig bekväm i situationen och känner av hur väl jag passar ihop med hästen. Ska jag köpa en mindre utbildad häst får jag känna efter vart den befinner sig i utbildningsnivån och se om jag tycker det är värt att lägga de pengarna på den hästen (beroende på mängden jobb som är kvar) eller om jag ska leta vidare. 

Ett tips är att om du har tänkt tävla LA dressyr och ska köpa en häst på den nivån, så se till att prova så hästen kan de rörelserna ordentligt. Be gärna ägaren/ryttaren om tips under tiden du rider, för vi alla rider ju olika och kanske jobbar med olika hjälper. 

Sen vet jag att många blir lite avvaktande och vågar inte rida effektivt vid provridning. Det är bättre att rida så som du hade gjort hemma. Då rider du antagligen bättre och det blir mer rättvist för både dig och hästen! Jag vet själv att det är lätt att bli blyg om du rider för hästens nuvarande ägare/ryttare, men den personen finns ju där för att hjälpa dig om du har några frågor, så fråga på om du har någon fundering eller märker av ett problem i ridningen.

Jag gillar även att fråga om mycket när jag är iväg och provrider. Både ridmässiga frågor, men även om hantering och mer praktiska grejer. Info om tidigare skador, röntgenplåtar, hälsa osv. Ska du köpa en tävlingshäst är ett tips att kolla upp hästens resultat i TDB så du ser hur den har presterat på tävling. Jag skulle till exempel inte vilja köpa en hopphäst som har 4-12 fel i varje klass utan hellre någon med 0-4 fel överlag. 

 
Brukar ni tänka på något annat när ni provrider? :) 

/ Emma
Kommentarer
Anonym säger:

Så fin blogg

2018-04-02 | 08:16:05
Sabina säger:

När jag letade storhäst så är det viktigt tycker jag att vara med när hästen görs iordning inför och efter ridningen då det är väldigt viktigt att se hur den är i hanteringen mm Även om det finns möjlighet att se hur den är att hämta i hagen.
Ett stort plus om ägaren kan rida hästen först (oavsett om man kanske sett den på film så är det "annan sak" att se den live) Två av mina fyra provridningar så red ägaren före mig och visade hästen.
Våga ställa massor av frågor då det inte finns någon dum fråga alls. Bättre att fråga massa än att inte fråga något då det är bra att få så mycket info som möjligt :)

2018-04-02 | 09:32:47
Wilma säger:

Emma, har du sett den hästen som Johanna Lassnack rider till försäljning? Ett tips då det är en riktigt fin häst :)

2018-04-02 | 15:55:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: