4 månader

Igår var det 4 månader sedan vi hämtade hem vår lilla Focus. Hästen som var så otroligt snäll, lite seg att rida men som gick att rida i bara grimma om man så ville. Jo visst, under vår första vecka tillsammans kanske det hade gått. När den lilla hästen var inne i sin trygghetsbubbla och knappen stod på "off" istället för "on". Då hade det nog gått.

Men sen - när svackorna kom. Då hade jag aldrig i livet suttit på den där hästen i bara grimma kan jag säga. Han började "testa oss", vad vi trodde. Bockade med pappa på ryggen riktigt ordentligt under en uteritt, så då vågade vi knappt rida ut efter det. Han kastade sig flera meter åt sidan i paddocken när han blev rädd eller "rädd" för något, det var lite oklart. Många tårar kom, vad fasen hade vi köpt oss för häst? En häst man ska gå och vara rädd för? 

Men, när svackorna var över så var han finare än någonsin. Dock varade det inte så länge innan nästa svacka kom. Det var då det slog oss, eller kanske framför allt mig som jobbat mest med honom. Herregud, han försöker ju bara ta sig ur sin bubbla. En bubbla han antagligen befunnit sig i väldigt länge. En bubbla där han satt sig själv i försvar, där han bara försökt överleva. Nu hade den där "off"-knappen börjat vrida sig mot "on". Den kanske inte är helt på "on" än, men den är på god väg. 

Jisses vad tålamod man måste ha med en häst som är så skadad i sitt psyke. Jag är dock övertygad att med mycket kärlek, träning och just tålamod för hur han är - så kommer han bli en helt fantastisk individ. Han är redan en helt fantastisk individ, men han kommer bli en trygg, fantastisk individ med tiden. Goaste Focus <3 

 
/ Anna
Kommentarer
Louise säger:

Fint och ärligt skrivet <3 Det är inte lätt att vara häst i fel händer. Tur för Focus att det var just ni som köpte honom så att han kan få må gott i både kropp och knopp.

Svar: Tack snälla du ♥
Emma Elfstrand

2018-04-23 | 13:27:27
Ellen - tävlingsryttare säger:

Känner igen detdär. Köpte själv en häst som var så inne i sin bubbla att han kändes bombsäker. När han tog sig ur den bockade han, blev rädd för saker osv. Så småningom landande han dock och blev världens mysigaste, trygg men för första gången NÄRVARANDE och med en.

Svar: Åh, vad skönt att han kom ur sin bubbla <3
Emma Elfstrand

2018-04-23 | 15:09:47
Bloggadress: http://ellenshorselife.blogg.se
Hanna säger:

TACK för att ni skriver att det kan gå dåligt för er också! Ibland känner man sig ju som den enda som har problem med sin häst och att det inte finns någon annan som blir arg och ledsen. Nu är ni ju öppna i vanliga fall om mot/medgångar :) Men generellt på sociala medier så lyfts inte motgångarna så mycket (eller så gör dem det men jag ser det inte). Men jag tycker att det var ett mycket bra inlägg!

Roligt att han börjar ta sig ur din bubbla och komma till 'on'. Fina Fokus, ni gör ett bra jobb med honom :)

Svar: Ja, jag tycker också jag bara ser de bra stunderna på sociala medier. Vi försöker alltid att vara öppna med våra hästar :) Tack snälla <3
Emma Elfstrand

2018-04-23 | 16:16:01
Anonym säger:

Tyvärr är det många importerade hästar som är exakt sådär, helt avtrubbade men ändå känsliga i en svår mix. Tror ni på att han är en "utbränd hopphäst" som säljaren påstod? Känns så konstigt att han skulle vara en rutinerad hopphäst när han knappt vågar se en bom ens, och dessutom som ni skrev blev så spänd på tävling? Lycka till i fortsättningen!

Svar: Ja det är väldigt svårt! Alltså jag vet inte... I vilket fall så spelar det ingen roll med tanke på att vi vill ha honom till dressyren, men något måste i vilket fall ha hänt vid hoppning för så rädd som han är för bommar är inte en häst av naturen :/ Tack snälla :D
Emma Elfstrand

2018-04-23 | 16:53:39
M säger:

Jag är precis i samma situation som er. Köpt en holländsk valack på 6 år som troligtvis blivit för hårt pressad i hoppning. Rider jag mot en bom kastar han sig flera meter bakåt. Flyr. Spelar ingen roll om det är en stock i skogen, bom i paddocken eller egentligen bara ett sträck i marken. Tycker era videor är så otroligt givande och skall börja med precis det ni gör för att se hur min kille tacklar detta.

I Stallet är han välrdens goaste, någon flängig med huvudet men otroligt snäll och från marken lyssnar han hur fint som helst. Har precis börjat haft min på lösdrift med och tycker också jag fått en lugnare häst.

Man kastas verkligen mellan hopp och ibland förtvivland, men i slutändan är det ju faktiskt värt det. :) Ni är riktiga förebilder!


Svar: Åh, stackaren :( Vad skönt att han kommit till dig som är beredd på att ge honom mycket tid och arbete <3 Tack snälla :)
Emma Elfstrand

2018-04-23 | 18:38:41
Erika Pettersson säger:

Skönt att du låter honom ta tid på sig o komma ur som bubbla.

2018-04-23 | 19:24:52
Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/
Anonym säger:

4 månader!! Wow tiden har gått fort!

2018-04-23 | 20:43:51
Anonym säger:

Hej
Var absolut inte rädd att ta hjälp av någon duktigare ryttare kanske eran dressyr tränare å be hen att rida honom när han blir svår! Bättre att någon med erfarenhet av svåra hästar tar dom fighter, de kommer bli mycke lättare för er sen. De är inte värt att någon ska skada sig! Även proffsen tar hjälp å låter andra rida sina hästar.

Tänk på att de är en häst med mycket power i, om han tar över kan de bli farligt!
Så var rädda om er ❤️ Å var inte rädd att ta hjälp

Svar: Nu är han väldigt mycket lugnare så för tillfället fixar vi det bra själva, men om han nu skulle komma ner i en sådan grov "svacka"(eller vad man nu ska kalla det för) så lär vi ta hjälp :) Nu är han suuuperlugn att rida ut på, klart han kan bli rädd ibland men nu är det mer "spänna till" och inte "kasta sig flera meter på 0,001 sekund" så det är skönt :) Vi tränar mycket från marken också vilket får honom att utvecklas ännu snabbare.
Emma Elfstrand

2018-04-24 | 06:36:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: