Svar på tipstorsdag

Nu äntligen kommer svaren på förra veckans tipstorsdag! Har ni läsare egna tips får ni gärna komma med dem också :)

1. Min häst är jättesvår att tränsa. Han drar upp huvudet jätte mkt och jag når inte. Godis funkar inte och han är kollad av veterinär.
Det gjorde Boppen också jättemycket i början när vi precis hade köpt honom. Vi använde oss av pall när vi tränsade honom, och sen behövde vi inte ha det efter ett tag när han förstod att han inte kunde komma undan med det. Hoppas det funkar på din häst också! :)

2. Jag undrar vad som innefattar en bra galoppfattning? Jag är i startgroparna av att lära mig rida och upplever att jag får 100 olika svar på detta av 100 olika personer och jag vet tillslut inte vad som är rätt och fel. 
Ska man dra bak ytterskänkeln, eller ska man dra fram innerskänkeln? Eller göra båda? Ska man trycka till med något sittben? Ska man vrida höften på något vis? Ska man lätta på tyglarna eller göra något annat? Hur är det med vikten/tyngdpunkten? Hur har man bröstpartiet/axlarna? Och först och främst, HUR gör ni och vad tycker ni är lättast? =) 
Bra fråga - för jag gör nämligen olika när jag sitter på Tage och när jag sitter på Boppen till exempel, haha. Helt enkelt för att de är olika känsliga.
Men om vi säger att jag sitter på en okänslig häst och ska fatta höger galopp, då tar jag fram min högra skänkel och bak min vänstra. Jag skjuter fram höger höft i fattningen, alltså när jag trycker till med skänkeln. Är det ändå svårt att fatta så kan det vara bra att tänka att inner knä(i det här fallet höger knä då) ska inåt mitten, så man vrider om benet precis i fattningen. Tyglarna hålls sträckta och ger stöd, och så ska man gärna sitta så upprätt som möjligt så man inte "jagar på" hästen in i galoppen. 
Om jag sitter på en känslig häst, typ som Boppen, då räcker det att bara tänka att jag ska fatta galopp och sen skjuta fram höger höft för att fatta höger galopp. 
Hoppas du blev något klokare! :) Och viktigast av allt - prova dig fram! Det är så man hittar rätt tycker jag.

3. Min häst blir väldigt stark i början av ridpasset då hon är väldigt pigg och framåt. Men det leder till att hon inte riktigt lyssnar på mina hjälper då hon blir så stark och hon blir svår att stanna och lugna ner. Har ni några tips på vad jag kan göra?
Jag tänker att det borde hjälpa att aktivera hästen mycket? Det vill säga att det händer nya grejer under passet hela tiden. Mycket volter i olika storlekar och många tempoväxlingar. Gärna mycket halter också, och lyssnar hon inte när du stannar så får du lägga henne på en liten volt eller något så du bryter hennes mönster.

4. När min häst stressar så knäpper han av i nacken och bara krullar ihop sig. Lägger jag då på ben/säte för att tänka fram så landar vi på månen🙈 Hur kan jag jobba med detta?
Oj, vad svårt när han reagerar så på skänkeln! Jag skulle säga att det bästa kanske är att du lyfter upp din hand när han knäpper av, så att han kommer upp helt i formen eller vad man ska säga. Så kan du börja om därifrån! Och om det går, så är det allra bästa att lyfta handen samtidigt som du driver mjukt, mjukt så ni slipper landa på månen, haha ;) 

5. på framridningen på tävlingar främst hopptävlingar får man rida i båda varven då om inte hur ska man rida fram i det varvet som man inte får rida man i på framridningen?
Ofta på hopptävlingar nu för tiden så har de framhoppning i ett varv, men däremot är framridningen "fri". Så vi gör alltid så att vi rider fram i båda varven, och fokuserar kanske lite mer på det varvet som man inte får hoppa fram i. Sen på framhoppningen är det bara att rida på i det varvet som tillåts :)

6. Hej, jag går i skolan och ska hinna med att hålla igång två hästar själv i både hoppning, dressyr och utteritter. Hur skulle ni lägga upp träningsschemat för det? 
Oj, full rulle! Heja dig :D Jag personligen skulle gjort så att hästarna får var sin vilodag mitt i veckan, vilket gör att du två dagar av fem "bara" behöver rida en häst. Sen beror det mycket på ditt schema också, de dagarna du slutar tidigt kanske du ska passa på att hoppa? Du kanske har en hästintresserad kompis/släkting som kan hjälpa dig att rida ut någon dag i veckan så du får bägge hästarna avklarade på en gång? Hoppas du kan pussla ihop det på bästa sätt så att både skolan och hästarna går galant :) 

 
/ Anna
Kommentarer
NORRSKEN EMMA säger:

ha en bra dag
kram

2017-09-05 | 08:13:35
Bloggadress: http://nouw.com/lillemmish
Anonym säger:

Har ni några tips på bra hemsidor om man letar medryttarhäst?

2017-09-05 | 15:22:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: