Svar på söndagsfrågor

Jag har haft katt hela mitt liv men aldrig kattunge. Så jag undrar: Anna, har du några bra tips från när dina busar var små?
Åh, kattungar är ju så mysiga! Det viktigaste är att ha tålamod, och ge dem tid. Vi försökte vara så mycket som möjligt med kissarna så de skulle vilja gosa med oss, men trots det så är Bosse inte mycket för att ligga på en utan gärna bredvid ;) Sen sa deras uppfödare att de var rumsrena, men det var de inte helt när de kom till oss. Miljöombyte och sådär triggar säkert att de inte vill göra allt på lådan, men det kom med tiden! Vi lät våra vara ute innan kastration, men bara när vi hade koll på dem. Vi kastrerade våra när de var 7-8 månader tror jag, så efter det(när de repat sig) så fick de vara ute desto mer. Hmm, vad mer... Köp ordentliga klösmöbler så de slipper gå på soffor och liknande. Våra har aldrig klöst i soffan :) 

Helt ärligt Anna, älskar du Tage mer än Boppen? Känner man exakt lika mkt för varje djur? Ha en fin dag!
Jag älskar båda våra hästar otroligt mycket, men Tage är en lite mer speciell nivå eftersom vi haft honom längre och han dessutom varit med under nästan alla mina tonår. Så det är på olika sätt kan man säga. Är väldigt tacksam över Boppen som fått mig att bli bra mycket modigare i ridningen. Man kan säkert känna exakt lika mycket för varje djur :) 

Till Anna! Kommer du eller Samuel byta efternamn när ni gift er?
Samuel kommer byta till Elfstrand :D

Emma, hur länge har du i ditt silverschampoo?
I utväxten tar jag i det i torrt hår och då låter jag det sitta i 2 timmar. När jag haft i det i blött hår i hela håret så brukar jag låta det sitta i 30 minuter ungefär.

Anna, har du och Samuel funderat på att ha en bröllopsfotograf under er dag? För privat bruk, inte för att lägga ut på bloggen :)
Yes, det är redan bokat! :)

Brukar ni stretcha era hästar?
Ärligt talat så är vi bra på det i perioder, och vissa perioder glöms det bort... Ska ta tag i det igen! :) 

Hur gjorde ni med broddar på vintern när ni hade skor på hästarna? Hur många, vad för slags broddar, hade ni dem i hagen?
Det är så svårt med broddar! Vi försökte att ha brodd så lite som möjligt, och bara i fram i hagen. Men ibland så är det ju ishalka så då var det bara att ha broddar i. Vi hade bara två brodd i, isbrodd.
 
Vad skulle en häst som Tage kosta (ca) om han såldes nu? (Vet att ni inte ska sälja men om ni kunde göra en uppskattning 😃)
Haha, oj! Ingen aning. 25 tusen kanske? Nej jag vet inte, men han är ju inte värd så mycket i pengar med tanke på hans ålder och meriter, men i kärlek är han värd desto mer <3

Hur tänker ni angående era kroppar osv. Ni är ju "större modeller" om man sak uttrycka det så. Tänker inte vi på att vara så lätta som möjligt för att underlätta för hästarna eller väljer ni godis framför hästarna? Jag kommer från en helt annan värld där det gäller att vara så smidig som möjligt på hästryggen och inte sitta tungt i sadeln! Enligt min mening sitter ni och rider tungt, har ni aldrig funderat på att lägga mer vikt i stigbyglarna? Det blir ju onödig tyngd för hästarna om man dessutom rider i stolssits med mycket tyngd på bankvalvet! 
Förlåt om det blev en väldigt negativ kommentar men det skulle vara intressant att höra ert resonemang!
Ja men självklart väljer vi godis framför hästarna ;) 
Nej, men ärligt talat. Livet är ett lotteri och vi har skitdålig ämnesomsättning. Jag tror vi äter nyttigare än majoriteten och rör på oss väldigt mycket, men trots det så blir vi aldrig "smala". Vi äter socker max en gång per vecka och försöker att äta så näringsrikt som möjligt. Mycket grönsaker osv. I dressyr är det självklart att vi "sitter tungt" i sadeln men i hoppning och på uteritter står vi för det mesta upp i stigbyglarna så det där vet jag inte vad du fått ifrån. 

Hur ser era "hälsorutiner" ut för hästarna? Verkar ni de oftare eller mer sällan än vad en skodd häst görs t.ex? Fixar ni något själva utöver det? och hur tänker ni kring tandkoll, hälsocheckar, massage/kiropraktik och sånt? 
De blir verkade var 6e till 8e vecka, så där är ingen skillnad. Pappa filar till hovarna vid behov, typ om det flikar upp sig någonstans eller så. Tänderna kollas ungefär en gång per år. Sen tar vi till veterinär och massörer osv om vi känner att det behövs. De går inte på några årliga hälsokontroller liksom, utan vi känner om något inte står rätt till.

Av alla ridgrenar som finns, vilken hade ni helst velat testa på? och vilka ridstilar tycker ni har vart roligast av de ni redan testat? 
Vi hade gärna provat på Islandshästtävlingar! Av de som vi rider så tycker vi att både hoppning och dressyr är lika roligt, men oftast går det i perioder där någon gren är roligare än den andra, beroende på vår och hästarnas form, haha.

Har ni några särskilda mål med hästarna?
Nej, det har vi inte :) Eftersom de är till åren nu så vill vi bara försöka hålla de så fräscha som möjligt och gärna tävla lite för skojs skull.
 
Var köpte ni era elektriska vattentunnor?
På djur och natur!

Om Tage och boppen var ston skulle ni ta föl på dom då?
Inte på Tage, med tanke på hans kroppsliga svagheter. Men Boppen hade vi kanske avlat på i så fall :) 
 
Kommer dere på Oslo Horse Show i år? Hadde vært så trivelig å møte dere!
Det är inget som vi har inplanerat i dagsläget tyvärr! Men det kan ju ändra sig :) 

Hej! 
Igår provred jag en Medryttarhäst. 
Hade stora förhoppningar innan jag åkte eftersom min förra Medryttarhäst som såldes var sjukt välutbildad. Jag tror jag trodde att denna hästen skulle vara som förra. 
Provridningen gick inte alls bra. Kändes som jag red som en kratta och denna hästen rids HELT annorlunda. 
Fick hjälp av ägaren och det blev bättre men fortfarande dåligt ( tyckte jag). 
Denna hästen testar JÄTTE mycket sa ägaren och jag fick inte ens upp hästen i galopp utan var tvungen att ställa mig upp i lättsits och försöka därifrån. 
Ägaren erbjöd en provmånad och den tackade jag ja till. 
Men nu i efterhand ( dagen efter ) känns allt rent ut sagt skit. Jag har antagligen för höga förhoppningar och dåligt självförtroende. 
Min fråga är. 
Tycker ni att jag ska försöka och se om det blir bättre ( Kmr få ägarens hjälp i början) elr borde jag börja leta efter en ny? 
Självklart ska du fortsätta kämpa! Det är inte lätt att sitta upp på en ny häst. Man ska hitta alla knappar, och många hästar testar en. Så kämpa på, det kommer bli bättre :) 
 
Någon har säkert frågat detta innan haha men vad använder ni för kamera när ni filmar era videos och bloggar?
Vi har en Panasonic och en Canon legria mini :)

Ska ni byta header snart? :)
Ja, vi borde absolut göra det. Kruxet är bara att jag tycker det är sååååå tråkigt och omständigt att koda, haha. Och så behöver vi änna lite nya bilder om vi ska byta design.. Men vi ska ta tag i det någon dag! :) 

Vad tycker ni om dom ryttarna som rider ut jätte sällan?
Det är upp till var och en vad de vill göra med sina hästar, men jag tänker att det är tråkigt och enformigt både för häst och ryttare att bara se fyra väggar/staket. Sen blir det såklart större risk för förslitning om man bara rider på samma underlag hela tiden också.

Jag ska på min första tävling i oktober men har alltid undrat. Hur vet man om man får fortsätta till omhoppningen i en A0 A0? Är det någon som säger till att man får fortsätta eller måste man hålla koll på det själv. Tänkte mest på att man kanske inte ser om bommen föll eller inte.
Om du är osäker på om du rivit eller inte så är det bara att fortsätta. Har du rivit så säger domaren i högtalarna "Avbryt" när du gått i mål efter grundomgången/startar omhoppningen. 

Jag kommer få den stora äran att ta över en läromästare (född -99) nu i dagarna. Hästen har gått på sommarbete och behöver sättas igång. Hur ofta/mycket/hårt kan man träna med tanke på ålder? Han har mest gått dressyr men har även i tidigare år hopptränats, kan jag plocka upp hoppning rätt snart i höst, eller bör jag vänta med det? 
För övrigt, tusen tack för alla tips och bra filmer! Grymt duktiga tjejer!
En ganska bra tumregel är att låta igångsättningen ta lika lång tid som hästen vilat. Alltså - har den vilat i tre månader, låt det ta ungefär tre månader innan ni kör fullt ut. Sen kan man såklart lägga in enklare och lättare hoppass även fast hästen inte är i full kondition, men gå enligt sunt förnuft och känn efter hur mycket hästen orkar bara. Tack snälla! :) 
 
 
/ Anna
Kommentarer
Anonym säger:

Kommer ni svara på resten av frågorna också? ☺️

Svar: En fråga i ett enskilt inlägg, men inte de andra :) Vi väljer ut de vi inte har svarat på tidigare!
Emma & Anna Elfstrand

2017-09-20 | 10:45:34
Anonym säger:

Ogilla kropphets frågan. Tror sådant bara bidrar till att folk mår dåligt... Jag är less på folk som tar sig rätten att kommentera andras kroppar.

Svar: Håller med! Man har inte speciellt hög självkänsla om man känner ett behov av att kommentera andras kroppar heller.
Emma & Anna Elfstrand

2017-09-20 | 17:15:48
Sara säger:

Ogillade också kroppsfrågan, orkar inte med denna kroppshets... inte ens i stallet & ridningen kan det få vara en frizon längre... 😳

Svar: Eller hur, det är så tröttsamt! Förstår inte hur vissa kan lägga sådan energi på hur andras kroppar ser ut.
Emma & Anna Elfstrand

2017-09-20 | 20:01:37
Ebba säger:

Dethär med att det ska ta lika lång tid att sätta igång hästarna som de har vilat funkade inte riktigt, min häst hade i princip vilat i 10(!!) år😳😊nu är hon i fin form med bra kondition men nu i efterhand ångrar jag ändå lite att jag hade lite bråttom med allt❤️Älskar er💞💞💞

Svar: Nej det är en tumregel som man får bryta ibland, men generellt om hästar har varit skadade och stått brukar det funka ganska bra att tänka att igångsättningen ska vara under lika lång tid som de har stått :) Kram!
Emma & Anna Elfstrand

2017-09-20 | 20:19:18
Anonym säger:

Var verkligen sååå nyfiken på vad era hästar äter för kraft och tillskott. Men om ni svarat på det förut, Var kan jag hitta det någonstans? ☺️

Svar: Prova att sök i sökfunktionen :)
Emma & Anna Elfstrand

2017-09-20 | 22:05:26
Lina säger:

Vad spännande att höra era tankar om era hästar varit ston!
När ni skriver att Tage har kroppsliga svagheter så att ni i så fall skulle välja Boppen, hur tänker ni då? Vilka exteriöra egenskaper skulle ni vilja föra vidare från Boppen? Tänker både kroppsligt men också gångartsmässigt :)
Tack för en grym blogg!!
Lina

Svar: Tage har lite pålagringar kring sin ena si-led och har haft mycket problem även med sina bakknän, medan Boppen är en mer hållbar typ av häst som aldrig har haft några förslitningsskador :) Sen har Boppen helt klart både bättre hoppteknik och gång än Tage också, så överlag hade han varit en bättre häst att avla på :) Tack snälla!
Emma & Anna Elfstrand

2017-09-20 | 23:27:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: