Svar på läsarfråga

Vi fick en läsarfråga under söndagsfrågor som krävde ett eget inlägg! 

Om ni tittar tillbaka till säg, fem år sedan eller så. Hur skulle ni säga att ni och hästarna utvecklats? Vilken nivå red ni på då och vad hade ni för mål med hästarna jämfört med idag t.ex? Och hur har hästarna utvecklats ridbarhetsmässigt? På vilka sätt liknar och skiljer sig ert hästtänk då jämfört med nu? :) 

En mycket bra fråga som jag ska försöka svara på så gott jag kan! Det är svårt att jämföra hästarnas utveckling för fem år sedan med idag, eftersom de är äldre idag. I synnerhet Boppen som faktiskt är 20 år nu och var såpass utbildad redan när vi fick honom. Rent ridmässigt kanske han inte har utvecklats så mycket, men desto mer på ett personligt plan skulle jag säga. För fem år sedan var han väldigt introvert och ängslig. Det är han visserligen idag också, men inte alls på samma vis. Idag tar han själv kontakt med oss och det märks att han gillar att mysa och han har ett helt annat lugn i sin aura. Däremot kan han fortfarande bli nervig i många situationer vid ridning, och sån tror jag att han kommer vara livet ut. Förut blev han dessutom helt knäpp om han hade vilat i säg... en vecka. Idag är det inga problem att låta honom vila några dagar i rad utan att flippar ut, vilket är skönt för oss ryttare. Jag har fått ett par flygturer (och tur till akuten, haha) pga hans spändhet/sadeltvång/överskottsenergi tidigare.

För 6-7 år sedan (första året efter att vi köpt Boppen) tränade jag faktiskt på 130 cm banor, vilket jag aldrig skulle göra idag, haha. Sen fick både jag och Boppen skada på skada, så vi kom aldrig tillbaks till den nivån igen, och därför skulle jag inte säga att någon av oss har utvecklats direkt i hoppningen på några år. Vi har haft en jävla otur helt enkelt, och det är inget som vi har kunnat göra något åt. Anna har däremot börjat hoppa mer det senaste och blivit mycket tuffare och utvecklats fint. 

Tage har det också varit många turer med fram och tillbaka. Jag tycker att det märks på honom att han har blivit mycket starkare i ridningen det senaste året. Han orkar sätta sig på bakkärran på ett helt annat vis, men han är fortfarande en väldigt svår och lat häst, och det lär han också vara livet ut. Hoppningen har Anna (och Cillan) utvecklat jättebra den senaste tiden. Bara tanken av att Tage skulle hopptävla för ett par år sedan fanns inte på kartan. Idag har han gjort några starter på lokal nivå och har haft max 4 fel i varje start, och dessutom varit felfri i hälften av starterna och knipit någon placering till och med. Han har blivit mycket säkrare och det märks på honom att han tycker det är roligt!

Idag är våra hästar såpass gamla att vi inte direkt har några tävlingsmål med dem, utan vi vill bara att de ska ha det så bra som möjligt hos oss. För vår del kommer alltid en bra hästhållning att gå före tävlingssatsning och tävlingsresultat. Även om vi tycker det är kul att tävla så är det liksom inte allt, utan kärleken till hästarna är så mycket viktigare för vår del. Så har det visserligen alltid varit, men det är först när vi flyttade till vår egna gård som vi har kunnat utveckla vår hästhållning precis så som vi vill ha den. Stora hagar i flock och med lösdrift. En stor skillnad på vår hästhållning nu jämfört med för fem år sedan är att vi är mycket noggrannare med varierad träning. Vi red ut väldigt sällan förut eftersom Tage var livsfarlig att rida ut på. Efter en skada fick han ett långt igångsättningsprogram där han bara fick ridas ut på rakt spår, och då var det bara att ta tag i problemen. Idag har vi som tumregel att rida ut 3 dagar i veckan och rida på banan 3 gånger i veckan. Perfekt blandning som ger glada och hållbara hästar! Sen har vi även dragit av järnskorna och rider barfota/med barfotaskor också. Spana gärna in den här kategorin för att läsa mer om det. 


 
/ Emma

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: