Svar på fråga om sponsring

Hej! Eftersom jag såg att ni hade bloggsvacka alltså inte kommer på vad ni ska skriva om.
Kan ni skriva om Sponsring till ryttare och bloggar. 
Vad räknas som en gåva och inte sponsring.? 
Vart redovisar man detta till Skatteverket om man inte har ett företag utan bara ryttare? 
Varför jag undrar är för ett företag nämner inget namn vill sponsra/ge bort varor med deras logga på tll min dotter. 
Ett exempel kan man få en jacka eller ett schabrak och säga att det är en gåva istället för sponsring om man inte har ett företag och redovisa? 

Hej! Jag är verkligen ingen expert på detta men ska försöka förklara så gott jag kan utifrån våra erfarenheter och vad jag har hittat online, men lita inte blint på allt som jag skriver :)

Jag har ingen erfarenhet av sponsring mellan företag och privatpersoner så jag har faktiskt väldigt dålig koll på det, och därför vet jag inte vart man redovisar exempelvis gåvor och sponsring som privatperson. Detta hittade jag i alla fall på Skatteverkets hemsida om sponsring:

Sponsring innebär att ett företag med flera, betalar till exempel en förening, artist eller idrottsperson en summa pengar (även varor eller tjänster) för att denne ska profilera företagets produkter eller tjänster i olika sammanhang.

De delar av ersättningen som avser offentliggörande av reklam är skattepliktiga. Förekommer offentliggörande av reklam för sponsorn bör det av faktura eller annan verifikation framgå hur stor del av ersättningen som utgör ersättning för offentliggörandet och hur stor del som är ersättning för andra motprestationer. Med ersättning avses även betalning i varor eller tjänster, vilka ska tas upp till sitt marknadsvärde.

Så som jag tolkar det så är alltså dessa gåvor som ni eventuellt får en del av betalningen och därmed skattepliktiga till sitt marknadsvärde. Däremot så vet jag inte vad ni har för deal i övrigt. Ibland skickar företag ut produkter till oss utan krav på motprestation (så kallade pressutskick) och de är inte skattepliktiga (precis som när exempelvis sminkbloggare får hem nya produkter från företag utan krav att skriva om dem), men så fort det krävs någon form av motprestation blir det skattepliktigt för oss som jobbar med sociala medier. Det bästa är att kontakta skatteverket om du är osäker på er specifika situation skulle jag säga, så blir inget fel!

Inom ridsporten så är det många ryttare som är sponsrade av diverse företag och dessutom aktiva på sociala medier som exempelvis instagram. Där ser jag väldigt mycket smygreklam varje dag, för det är ju så att ifall du är sponsrad av något företag/ett företag har köpt en plats på din sociala medie så ska detta nämnas med en gång i posten. Den vanligaste smygreklamen jag ser är ryttare som bara hashtagar företag (sina sponsorer) under sina bilder. Detta ger reklam till företagen utan att ryttaren skriver att det är reklam/spons, och därför tolkar jag det som att det är olagligt, och de skulle kunna bli anmälda till konsumentverket för detta. Jag irriterar mig väldigt mycket på all smygreklam och känner ibland för att anmäla allt som jag ser bra för att göra ett statement, men tyvärr har jag inte tid för det, haha.

Just detta är något jag i alla fall skulle tänka på ifall jag blev sponsrad med någonting och antas/har avtalat att visa upp detta på sociala medier. Skriv alltid med en gång att det är ett samarbete i så fall så riskerar du inte att åka dit!

 

Hoppas detta gjorde dig lite klokare :) Men som sagt, ta gärna kontant med Skatteverket och/eller konsumentverket för dina specifika frågor så blir inget fel!

/ Emma

 Kommentarer
Kiki säger:

Utrolig mye smugreklame rundt om. Virker ikke som bloggere kan snu seg uten om å måtte være et produkt!

2017-10-20 | 13:06:34
Malin säger:

Jag tycker det är bra att ni gör ett staterna kring detta och jag har samma frustration som drog Emma när det gäller smygreklam. Där vill jag verkligen ge en eloge till er för ni är tydliga när det är samarbeten och när ni bara visar upp/tipsar om saker nu gillar 👏👏

Svar: Tack vad kul att höra :D
Emma Elfstrand

2017-10-20 | 15:26:42
Alice säger:

Hej!

Gällande privatpersoner och sponsring som frågan gäller; Om dottern får ett schabrak och en jacka med företagets logga på utan nåt annat vederlag (exempelvis att företaget betalar för att hon ska använda sakerna eller lägga upp bilder på dem på sin blogg/instagram eller liknande) så räknas det rimligen som en gåva. I sverige har vi inte längre någon gåvoskatt, så "inkomsten" (prylarna) är i huvudregel inte skattepliktiga för dottern.

Det kan bli skillnad om det finns någon form av anställningsförhållande eller liknande mellan dottern och det sponsrande företaget, eller mellan någon familjemedlem och det sponsrande företaget. Då anser man i regel att anledningen till att dottern fått prylarna är anställningsförhållandet. Då kan den som är anställd av företaget bli skattskyldig för inkomst av tjänst för motsvarande sakernas marknadsvärde (det spelar ingen roll att det kanske inte är den anställde som fått sakerna själv, man kan googla
subjektsprincipen om man vill läsa mer).

Skillnad blir det naturligtvis också om dottern faktiskt får betalt för att visa upp grejerna i nåt sammanhang. Då beskattas hon för inkomst av tjänst för det (även om hon inte själv är anställd - tjänst är ett vidare begrepp än "jobb" inom skatterätten).

Sen kan man ju fundera på vilka skattekonsekvenserna blir för det sponsrande företaget, men det var ju inte frågan :)

Långt och nördigt svar, haha! Kanske lite ointressant...

MVH Kul på fest :) (juriststudent)Svar: Tusen tack för din kommentar! Inte det minsta ointressant, utan tvärtom :)
Emma Elfstrand

2017-10-21 | 17:38:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: