Ridit fjording och pigg Bopps

Hej allihopa! Uppdateringen på bloggen går lite på halvfart nu under helgen då vi känner att vi vill vara lite lediga i kombination med att vi har endel annat att göra också. Hoppas att ni har förståelse för det :)

Idag har jag hunnit med att både rida två hästar och gymma, så det tänker jag ta igen nu ikväll med att ligga i soffan, kolla serier och käka godis, haha. 

Jag började med att rida Bopps i morse, och satan vad pigg han är nu. Pigg, stark och stel, men samtidigt ambitiös och fin skulle jag säga. Vänstervarvet är inte superroligt just nu eftersom han är så stel där, men det är hans problemvarv så inget konstigt att han är väldigt stel där nu när han har vilat så länge. Högervarvet känns han faktiskt riktigt fin i i alla fall. Sen är han spänd nu också, vilket han normalt sett är, men det blir värre av överskottsenergin eftersom vi inte kan rida "fullt ut" än nu när han är under igångsättning. Han stod på bakbenen och studsade fram endel på dagens pass, sen blev det såklart endel skutt åt sidan också som vanligt ;) Jag jobbar mycket skolor och skänkelvikningar för att få loss honom, men även övergångar och att ställa utåt-inåt i båda varven. Så kul att börja komma igång igen i alla fall!

Under eftermiddagen kom vår klubbkompis Emma förbi hit med sin fjording Lukas som vi fick prova rida, och detta filmade vi såklart till en episod av Elfstrands testar som kommer upp på måndag :) Jag kan säga som så att det var roligt, men det gick bättre för Anna än för mig, haha. Mer får ni se när filmen kommer upp!

 
/ Emma

Gamla ridfilmer 2.0 #2

Här kommer andra delen av våra gamla ridfilmer :) När jag och Anna researchade hittade vi vissa gamla riktiga godingar på samma skivor som dessa, men de kommer i nästa video för det hade blivit för mycket att ta med i denna film. Hoppas ni gillar videon!/ Emma 

Svar på fråga om sponsring

Hej! Eftersom jag såg att ni hade bloggsvacka alltså inte kommer på vad ni ska skriva om.
Kan ni skriva om Sponsring till ryttare och bloggar. 
Vad räknas som en gåva och inte sponsring.? 
Vart redovisar man detta till Skatteverket om man inte har ett företag utan bara ryttare? 
Varför jag undrar är för ett företag nämner inget namn vill sponsra/ge bort varor med deras logga på tll min dotter. 
Ett exempel kan man få en jacka eller ett schabrak och säga att det är en gåva istället för sponsring om man inte har ett företag och redovisa? 

Hej! Jag är verkligen ingen expert på detta men ska försöka förklara så gott jag kan utifrån våra erfarenheter och vad jag har hittat online, men lita inte blint på allt som jag skriver :)

Jag har ingen erfarenhet av sponsring mellan företag och privatpersoner så jag har faktiskt väldigt dålig koll på det, och därför vet jag inte vart man redovisar exempelvis gåvor och sponsring som privatperson. Detta hittade jag i alla fall på Skatteverkets hemsida om sponsring:

Sponsring innebär att ett företag med flera, betalar till exempel en förening, artist eller idrottsperson en summa pengar (även varor eller tjänster) för att denne ska profilera företagets produkter eller tjänster i olika sammanhang.

De delar av ersättningen som avser offentliggörande av reklam är skattepliktiga. Förekommer offentliggörande av reklam för sponsorn bör det av faktura eller annan verifikation framgå hur stor del av ersättningen som utgör ersättning för offentliggörandet och hur stor del som är ersättning för andra motprestationer. Med ersättning avses även betalning i varor eller tjänster, vilka ska tas upp till sitt marknadsvärde.

Så som jag tolkar det så är alltså dessa gåvor som ni eventuellt får en del av betalningen och därmed skattepliktiga till sitt marknadsvärde. Däremot så vet jag inte vad ni har för deal i övrigt. Ibland skickar företag ut produkter till oss utan krav på motprestation (så kallade pressutskick) och de är inte skattepliktiga (precis som när exempelvis sminkbloggare får hem nya produkter från företag utan krav att skriva om dem), men så fort det krävs någon form av motprestation blir det skattepliktigt för oss som jobbar med sociala medier. Det bästa är att kontakta skatteverket om du är osäker på er specifika situation skulle jag säga, så blir inget fel!

Inom ridsporten så är det många ryttare som är sponsrade av diverse företag och dessutom aktiva på sociala medier som exempelvis instagram. Där ser jag väldigt mycket smygreklam varje dag, för det är ju så att ifall du är sponsrad av något företag/ett företag har köpt en plats på din sociala medie så ska detta nämnas med en gång i posten. Den vanligaste smygreklamen jag ser är ryttare som bara hashtagar företag (sina sponsorer) under sina bilder. Detta ger reklam till företagen utan att ryttaren skriver att det är reklam/spons, och därför tolkar jag det som att det är olagligt, och de skulle kunna bli anmälda till konsumentverket för detta. Jag irriterar mig väldigt mycket på all smygreklam och känner ibland för att anmäla allt som jag ser bra för att göra ett statement, men tyvärr har jag inte tid för det, haha.

Just detta är något jag i alla fall skulle tänka på ifall jag blev sponsrad med någonting och antas/har avtalat att visa upp detta på sociala medier. Skriv alltid med en gång att det är ett samarbete i så fall så riskerar du inte att åka dit!

 

Hoppas detta gjorde dig lite klokare :) Men som sagt, ta gärna kontant med Skatteverket och/eller konsumentverket för dina specifika frågor så blir inget fel!

/ Emma