Vinterträning

I det här inlägget tänkte jag berätta om hur vi gör med vår vinterträning av hästarna. Vi har ju inte ridhus som ni vet, och eftersom vi bor på Västgötaslätten så är det sällan massor med snö, utan snarare is, halkigt och blött.

Vi underhåller vår paddock hela vintern(läs hur HÄR) för att vi ska kunna rida i den så gott som vanligt i alla fall. Sen är det klart att vädret ställer till det för oss ibland, när det regnar på kvällen och fryser på på natten så är inte underlaget skitkul på morgonen liksom. 

Det vi gör om underlaget ställer till det för oss ordentligt är att vi skrittjobbar. Man får inte underskatta skrittjobbet på vintern, även om det varken känns skitkul eller är konditionskrävande direkt. Det är supernyttigt att träna halter, mjukgörande arbete, skolor, skänkelvikningar, samling i skritt, lång och låg form, högre form, rida på små fyrkanter för att få med yttersidan, ja, listan kan göras väldigt lång. 

Uteritter brukar funka väldigt bra för oss, vilket underlag det än är. Vi har ju barfotaboots på våra hästar och de broddarna är nästan som dubben på bildäck så det ger väldigt bra fäste. Är det massa snö så går de utan dessa boots. Men ser man till att ha isbrodd(gärna 4 stycken i varje hov) och snösulor så funkar det såklart också. Man får se till att vara försiktig bara! Och som sagt, skrittjobb de dagar underlaget är hopplöst.

Kanske finns det möjlighet att åka till ridhus i alla fall en dag i veckan? I så fall är ju det toppen, då kan man passa på att trava och galoppera lite. Men sen kan man kanske inte rida ett stenhårt pass i veckan om det blir superlugnt resten av veckan heller.

Annars är det egentligen inte så mycket att göra, om man inte har möjlighet till ridhus eller paddock under vintern. Man får försöka att hålla igång så gott det går! Hur gör ni på vintern, kära läsare? Kan inte ni dela med er av era tips? :)

 
/ Anna
Kommentarer
Moa säger:

Jag brukar göra nästan som er, men då vi bor i Jämtland så är det desto mer snö ;) Jag brukar, när vägarna är för halkiga, rida på ängar, i skogen eller till och med i hagen och träna styrka/kondition i djupsnön. Jag har 20 minuters skritt till ett ridhus som jag brukar nyttja då och då, och det är då man brukar få ett "ordentligt" pass. :)

Svar: Även om jag inte gillar snö hade det onekligen varit härligt att ha djupsnö att träna i ibland!
Emma Elfstrand

2017-11-24 | 08:15:44
Anonym säger:

Jag brukar rida mycket uteritter och skrittjobb som er. Men i år har jag faktiskt ställt bort min 4a åring till en anläggning 6km bort. Då han är i full utbildning nu kändes det inte kul att ge sig bara för vinterns skull. Nu står han vid två ridhus så det är bara att Tuta och köra :D

2017-11-25 | 18:31:56
Ida säger:

Jag har 20 min skrittpromenad till ridhus. Där rider jag när jag ska jobba hästen ordentligt och när jag ska hoppa. När jag rider ut så är det mest skritt, trav och klättring i backar och skog. Allt beror egentligen på underlaget och hästens form den dagen. Jag längtar tills det blir riktigt mycket snö så man styrketräna i djupsnö.

2017-11-25 | 22:11:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: