Träning av äldre hästar

Vi fick en fråga om hur vi tänker om träning för "den äldre hästen", så tänkte att jag kunde dela med mig av mina tankar! 

Eftersom vi har två grabbar som börjar bli lite till åren nu så gäller det ju att tänka till lite. Vi tänker i och för sig alltid på att försöka rida så hållbart som möjligt, men är lite extra noggranna när hästarna är lite äldre. 

För det första så är framskrittning och uppvärmning väldigt viktigt(som sagt, på alla hästar, men lite extra på de äldre) och på framför allt Boppen så är vi väldigt noggranna. Tage är mindre i kroppen och något yngre, så han behöver inte riktigt lika lång uppvärmning. Boppen skrittas för hand i 5-10 minuter, och sen skrittas han uppsuttet i ungefär 10-15. Totalt skrittar vi nog fram i 20 minuter ungefär. Tycker det är väldigt bra på honom och äldre hästar över lag. Sen spelar det egentligen ingen roll om man börjar trava eller fatta galopp direkt, för de är såpass varma och uppmjukade i musklerna redan.

Sen är variation och återhämtning kanske ännu viktigare på den äldre hästen än den lite yngre. Till exempel är vi noggranna med att om vi har konditionstränat ena dagen, så tar vi en lugn uteritt eller lugnt pass på banan andra dagen. Eller att de får gå en lugnare uteritt efter ett hårdare hoppass. Vi rider ut tre dagar i veckan och på banan tre gånger i veckan, och en dag i veckan vilar de. Det brukar bli två lugna uteritter och en lite hårdare, och sen två hårdare pass på banan och ett lugnare, ungefär. 

Vi känner dessutom att det är viktigt att inte hoppa för högt på Boppen längre. Nu har vi ju hans storlek att ta hänsyn till också, för det blir ännu mer slitsamt för honom att hoppa än en häst i samma storlek mankhöjdsmässigt men som är smäckrare i kroppen. När vi hoppar blir det snarare lite mer gymnastikhoppning, och kanske banhoppning ibland men då hamnar hindren på max 1m, eller eventuellt något hinder på 1,10m. Tage blir det aldrig höjdhoppning på utan för hans del brukar det max hamna på 90cm-1m.

Jag hoppas att våra grabbar kommer hålla många år till, även fast de börjar bli till åren. De känns fräscha just nu i alla fall, och vi håller tummarna för att det kommer fortsätta vara så. <3

Våra gamlingar <3 Tänk att i människoålder så är de ungefär 65 och 70 år gamla. Galet när man tänker på det på det viset! 
 
/ Anna
Kommentarer
Anna säger:

Vilka år är de födda? Det stod ju någonstans förut, men jag har glömt.

Svar: 2000 och 1997 :)
Emma Elfstrand

2017-11-24 | 09:36:40
Ronja säger:

Min ridtravare är 29 år. Rider henne fortfarande, mest promenadrider. Väldigt pigg för sin ålder. Men tänderna börjar bli väldigt slitna och tyvärr kommer de nog vara avgörande när det är dags att för henne att somna in. Det är mycket att ta hänsyn till med en så gammal häst. Inte bara i ridning utan också med foder, extra kontroller av tänder, specialsko mm. Jag tror säkert och hoppas era hästar får många år till. Det gäller att ta vara på all tid som finns med våra djur. ❤

2017-11-24 | 14:49:29
Anonym säger:

Borde de inte vara 65 o 70 i "hästålder" istället? Eller man kanske säger människoålder vad vet jag? Haha

2017-11-24 | 16:10:37
Ebba säger:

Hur räknar man ut det? Min ponny är född 2004

2017-11-25 | 18:49:40
ctlove.blogg.se säger:

Sötisarna!

2017-11-29 | 19:01:21
Bloggadress: http://ctlove.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: