Hur jag behandlat Tages sår

Jag fick en fråga om hur jag behandlat Tages sår för att få det att läka, så tänkte att jag lika gärna kunde skriva ett inlägg om det! Jag skriver det i punktform, kanske blir tydligast så.

1. Gör alsolspritomslag. Ta rejält med bomull och dränk detta i alsolsprit. Linda om med gasbinda så det ändå kan andas.
2. Klipp bort pälsen. Pälsen gör att såret kan klibba ihop sig och förhindra läkning. Det bästa är att verkligen ha en rakapparat som tar bort all päls, men jag har tagit vår klippmaskin eftersom vi inte äger någon rakapparat.
3. Lägg på honungssalva. Den absolut bästa salvan är L-mesitran, och det finns en "svagare" och en starkare. Den starkare sorten är det karens på(har blå förpackning), men den mildare är ingen karens på. Jag har använt den mildare sorten(alltså den jag länkade till, gul förpackning) och kan intyga att den funkar toppen! Se till att såret är torrt och rent, smörj på och smörj verkligen in salvan i såret.
4. Gör ett omslag. Vid större sår är det kanon med omslag. Jag brukar ta någon form av kompress och lägga över såret för att inte bomullen ska fastna i det. Minns tyvärr inte exakt vad just det jag brukar använda heter, men det ser nästan ut som en servett. Tycker den funkar toppen! Sen tar jag rejält med bomull över kompressen, och sen lindar jag om med en gasbinda. Helst oelastisk, tycker den funkar bättre. Skulle det vara blött ute kan man också ta en vetflex-linda över, men det är bäst med bara gasbinda för då andas det lite också.

Detta byter jag varje dag, och tvättar vid behov bara med vatten och lite såpa. Det är viktigt att se till att det inte skapas hårda skorpor över såren, för då läker det inte. Skulle det bli sådana skorpor kan man ta vaselin och låta det verka typ en halvtimme, och sen dra bort skorporna. När det är färdigt så gör man om punkt 3 och 4. 

Jag har faktiskt haft på omslag på Tage tills såren läkt, för så fort jag inte haft omslag så har det blivit hårda skorpor över och då läker det inte. Nu har han bara tre små, små sår kvar som ska försvinna, sen är de här helvetes-såren borta. Men det är såhär som jag har gjort, och det var så veterinären sa att jag skulle göra. Funkar bra! Salvan är kanon, så den kan jag verkligen rekommendera. 

 
/ Anna
Kommentarer
Anonym säger:

Lärt mig via hästutbildning på gymnasiet att asolsprit eller jodopax ska man aldrig ta på öppna sår när det gäller hästar. Då kan det istället förvärras och såret läker saktare, eftersom även de goda bakterierna rubbas. Koksaltlösning ska vara bättre vid sådana typ av sår. Sedan att det bildas skorpor är ett tecken på att det börjar läka ifall man redan har behandlat såret innan så är det oftast ingen infektion under. Skorporna är som ett skyddande lager. Det är som på oss själva, pillar man bort skorpor för tidigt blir det ärr i huden. Detta är bara vad jag rekommenderar man bör göra istället när man behandlar sår, mycket tar kroppen hand om själv. Men Tages sår verkar ha läkt på fint! Det är ju huvudsaken. :) hoppas sår och annat dylikt nu håller sig borta. Förstår vilken jobbig tid det måste varit för er. Kram

Svar: Vi har gått på det som våra veterinärer har sagt till oss gällande både alsolsprit och att pilla bort skorporna då de har hindrat såren från att läka :) Detta har varit extremt segläkta sår, normalt sett brukar det inte ta så lång tid för våra hästar, så det har varit otroligt segt! Kram!
Emma Elfstrand

2017-11-17 | 10:33:08
Mai mina säger:

Så vont det ser ut.😭😭😱😱😨🤕

2017-12-21 | 11:18:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: