Nervvrak

Vilken lång dag jag och Emma haft! Kom precis innanför dörren efter jobb och stall. Vi började med att filma en film till vanliga kanalen som kommer upp imorgon - en video där vi bakar adventsfika! Det tog sin lilla stund kan jag säga, haha. Medan bulldegen var på jäsning var vi hos veterinären med mina katter som skulle vaccineras. Skönt att ha det gjort!

Efter all filmning(spelade in en till video efter bakvideon) så gick jag ut till stallet medan Emma redigerade. Jag mockade, tog hand om Tages mugg/rasp, red Boppen och tog hand om honom och fyllde på lite hö i hagen. Hade ingen hjälp för Emma hade åkt, så får fylla på ny bal imorgon. Idag fick det räcka med ett gäng fullknökade påsar. 

Boppen var världens nervvrak idag! Klippt häst + nyligen igångsatt = SUPERpigg och nervig alltså, haha. I början i skritten fick jag göra ungefär fem miljarder halter för att få honom att ens lyssna på mig. Han gick snarare i en passgångsskritt än fyrtaktig skritt... När jag väl kände att jag hade någon form av kontakt så började jag trava och i traven red jag på en liten fyrkant och gjorde ett avbrott till skritt på varje "raksträcka". När jag kände mig nöjd där började jag galoppera och galopperade en bra stund. Red på en volt där jag varierade mellan att rida den kantig, varierade formen, gjorde något byte, samlade och grejade. Främst i höger varv vill han gärna bli lite rak, så där ville jag att han skulle gå med rumpan mycket inåt samtidigt som vi samlade lite. Märktes på honom att han tyckte jag var pissjobbig, hehe, men det gav resultat! Han var jätteavslappnad både när jag lade ner kraven i galoppen och travade av sen. Yes!! 

Det är så härligt när man känner att början av passet känns blä av diverse anledningar, och sen känner att det blir bättre och bättre. Boppen är så svår när han blir såhär nervig och pigg eftersom det sätter sig i huvudet på honom, och då blir han knepig. Småstegrar så fort han blir arg/frustrerad/inte fattar och rycker till heeela tiden, hehe. Då gäller det att ha tålamod ;) Men idag var han superduktig! 

Ingen dålig utsikt idag inte!

/ Anna

Snyggt värre!

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av ett inlägg med olika tävlingsoutfits genom åren, men jag känner att den här outfiten kräver ett eget inlägg. Vadå, tänker ni, är det en SÅ snygg outfit? Nja, inte riktigt... ;) 

 
Egentligen är det väl inte något fel på utrustningen i sig, men tröjan och BOOTSEN! Alltså kom igen - vi kunde inte ens välja boots som var likadana?!? Skrattade ihjäl mig när jag fick syn på bilden. Undra om vi inte tänkte på det när vi tog med oss boots utan såg det på plats? Eller om vi ens märkte något? Haha!!! Och jag tycker faktiskt Emma kunde ridit i en svart tröja åtminstone, istället för den här vit/grå-randiga saken. 

/ Anna

Svar på söndagsfrågor

Vilken färg tycker ni allra minst om? Så svår fråga för vi tycker egentligen att de flesta färger är fina, men kanske inte i alla sammanhang och på alla personer/djur osv. Anna har lite svårt för knallrosa, och jag har mer svårt för någon dassig blandning av flera olika färger (dvs typ grå-brun-osv).

Vad har ni för telefoner? Vad tycker ni om dom? Vi båda har Samsung galaxy S7 och är supernöjda! Vi är verkligen inga iPhone-tjejer utan har alltid älskat Samsungs smartphones. 

Tips på att få hållbara ridstövlar? Mina viker gärna ihop sig nere vid hälen/fotleden. Bästa putsmedlet? Även till annat läder som sadel, träns?
Det bästa är att stoppa i något i stöveln, typ petflaska eller sådana stövelutfyllnader som till exempel Mountain Horse har. Sen att man hänger upp stövlarna istället för att låta de stå på backen. Vi har satt upp en gammal gardinstång i sadelkammaren och hänger upp stövlarna med liknande sån här. Stövlarna brukar jag antingen torka av med en fuktig trasa och sen dra på skokräm, eller putsa med såpa. Till annat läder så har jag tidigare använt Stubbens sadeltvål, men jag tycker lädret blir bra kladdigt av det... Så har börjat ta såpa även till hästarnas saker! Vanlig såpa alltså, Grummes. Verkar funka bra hittills, men tänkte jag skulle prova några veckor så kan jag skriva ett inlägg om det sen.

Om ni ska skaffa två hästar till så ni har 4 hästar ska ni fortfarande ha Installning då? Om ni ska de, ska ni ha lika många som står installade nu som om ni skaffar två hästar till? Yes vi har egentligen två platser över i stallet/lösdriften och de är till våra eventuella framtida hästar, så alla inackorderingar kommer få stå kvar hos oss om de vill :) 

Hur kom de sig att ni bestämde er för den färg och frisyrer ni har? Asså hur kom ni på det? Emma: Jag var ju länge brunett (min naturliga färg) med hår ner till rumpan, men efter att ha blekt håret under ett par års tid så hade det både blivit skadat och betydligt kortare eftersom jag varit tvungen att klippa av det slitna. Med tanke på att det redan var så kort så bestämde jag mig för att prova att klippa det så kort som jag har det nu. Har varit sugen på att prova det länge men inte vågat, men övergången nu blev inte så extrem :) Sen har jag velat prova en cool färg länge också och jag och min frisör experimenterade ihop till den färgen som jag har nu. Det är en semi-permanent färg som kommer fadeas ur och vara ur helt efter cirka 25 tvättar. Anna: Frisyren har jag haft länge, men färgen bestämde jag mig för att skaffa då jag ville ha en färg som var så nära min naturliga som möjligt. Älskade mitt lila hår jag hade förut, men det var så omständigt då den lila färgen bara rann ur hela tiden, och denna färg behöver jag inte underhålla på samma sätt, plus att jag slipper få en synlig utväxt!

Tjo! Jag började rida i år i juni och efter sommaren började jag gå på ridskola. Det är en nybörjargrupp och ja, allting är på en väldigt lätt nivå. Jag undrar lite hur upplägget såg ut på er ridskola nr ni gick själva och jobbade (?) där. Vi får aldrig någon teori på lektionerna, ridläraren har inte ens nämnt hur viktigt det är med en bra sits, vissa använder inte ens skänklarna utan smackar på enbart med spö och det verkar helt fine (?!) Jag fattar inte riktigt konceptet, skall det vara så här? All feedback vi får är enbart positiv och aldrig något konstruktivt, jag blir galen. Hej! Det låter onekligen inte som ett bra upplägg, och så såg det inte ut på vår ridskola. Där hade vi både teori (ofta hade vi teori-temaveckor vill jag minnas) och fick både konstruktiv och positiv kritik för att kunna utvecklas. Självklart var vissa ridlärare bättre än andra men alla var noggranna med grunderna. Jag tycker antingen att du borde ta upp problemet, alternativt byta ridskola ifall du har möjlighet till det, för att du ska kunna utvecklas så bra du kan :) 

Vad har ni för åsikter om spiltor? Det är inte optimalt med spiltor och vi föredrar helt klart lösdrift (eller box). Rent praktiskt för exempelvis ridskolor tycker jag det är bäst att ha hästarna på lösdrift och kanske bara ha spiltor där de kan göras iordning innan och efter lektionerna. Sparar både mycket jobb för de anställda, och hästarna får en högre hållbarhet och mår med största sannolikhet också bättre! Jag tror att detta kommer vara framtiden för många ridskolor, men det är såklart inget som kommer kunna förändras med en gång.

Kommer ni ihåg erat första samarbete ni hade med ett företag? i sådan fall vilket företag var de? älskar er hästhållning och erat tänk inom hästvärlden! Tack snälla! Hmm, jag kommer inte ihåg vårt första betalda samarbete på bloggen, för det var nog ganska längesedan. Däremot så tror jag att det första företaget vi fakturerade för ett samarbete på Youtube var det finska företaget House of horses som sålde Striphair-borstarna som vi testade. De var nog väldigt nöjda hoppas jag, för den filmen har fått många visningar!

Hur duktiga var ni i skolan? Och var ni sånna som vänya tills sista minuten med att plugga eller började ni direkt? Emma: Jag har alltid haft väldigt lätt för mig i skolan och hade MVG i alla teoretiska ämnena (och musik + hemkunskap) i grundskolan. Sen har jag aldrig direkt behövt studa (som vi säger här) till prov heller utan jag kunde få MVG ändå. På högskolan fick jag bli lite mer seriös eftersom det är så mycket mer att läsa in till tentorna. Då brukade jag sätta mig ner och studa kanske 4-5 dagar innan varje tenta, medan mina klasskompisar oftast började studa två veckor innan tentorna.
Anna: I grundskolan så låg jag runt G/VG och på gymnasiet var det fler VG/MVG, men fortfarande ett gäng G:n. Jag har inte alls haft lika lätt för mig som Emma som knabbt behövt plugga, utan jag fick kämpa desto mer. I grundskolan var jag väldigt "sista minuten-pluggare" och kunde gråta på kvällarna av stress, haha. Sen till gymnasiet skärpte jag till mig och planerade betydligt bättre så jag aldrig behövde stressplugga. En to do-list räddade min skolgång kan jag säga! 

Hej! Vilket är bättre/roligare, att rida på vintern eller på sommaren? Sommaren alla dagar i veckan! Bara det att slippa klä på sig massa lager kläder och därför slippa känna sig osmidig är guld värt!

Kommer ni behålla Tage och Boppen när ni köper nya hästar? Ja de kommer aldrig att lämna oss :)


/ Emma