Svar på tipstorsdag

Här kommer denna veckas svar på tipstorsdag :) Fyll gärna på era egna svar i kommentarsfältet! Jag vet att vi har svarat på vissa frågor vi fick in tidigare, så sök gärna på det ni undrar i bloggen.

1. Har ni några tips om hästen inte lyssnar på innerskänkeln när man ska ställa utan bara går in till mitten istället? Detta är typiskt på hästar som är obalanserade, och det är ett problem som inte kommer lösas på ett ridpass, utan som kanske tar lite tid. Försök att både med innerskänkeln och din vikt visa att du inte vill att hästen ska vända inåt. Ta ett ställande tygeltag med innerhanden, håll innerskänkeln vid normalläge/något längre fram så hästen kan forma sig runt den, och lägg din vikt lite utåt samtidigt. Våga experimentera med din sits och se vad som funkar för din häst! Ett annat tips är att föra båda händerna utåt för att leda ut bogen om hästen svänger in med den, samtidigt som du tar det ställande tygeltaget bara lite bakåt mot dig. 

2. Om man har en häst som är pigg och framåt och inte har bakbenen med sig. Och när man försöker bromsa henne så springer hon bara mer. Tips på vad man kan göra? Med en sådan häst skulle jag rida mängder av övergångar hela tiden. Övergångar är den bästa problemlösaren för nästan alla problem när det kommer till ridning enligt mig. Det får hästen att komma under sig med bakbenen, gör att hästen lyssnar på ryttaren och blir lösgjord på samma gång. Exempelvis kan du skritta 5 steg, trava 5 steg, skritta 5 steg osv. Så du inte blir fast med att "bara rida på spåret" till exempel. Var konsekvent! Hon får inte dra iväg utan ska endast gå framåt när du säger till henne att göra det.

3. När ni skriver att ni rider skolor vad menar ni då? Då menar vi skolorna öppna och sluta som vi har förklarat i den här videon.

4. tips vid täckesanvänding? när sätter ni täcken på era hästar? tex när det är -1 grader ute osv? Jag tror inte det finns något universiellt svar på den här frågan, utan det varierar från häst till häst. Däremot tror jag det är ett större problem att folk övertäckar sina hästar snarare än tvärtom (bland annat baserat på vad jag ser på internet, haha). Hästar tål mer än vad vi människor gör, och vi kan inte jämföra dem med oss och när vi "behöver täcke" på oss utomhus. Tumreglerna vi har på våra hästar är att de går otäckade (alternativt flugtäcke om det behövs) när det är över 8-10 grader ute ungefär. Under detta har de 100 gramstäcke ner till ungefär 5 minusgrader. Under detta har de 200 gram ner till 10-15 minus och bara när det är riktigt kallt ute får de på 400 gramstäcken med hals. Undantag när det är regnigt och blåsigt ute då vi täckar dem mer. Detta funkar jättebra på våra grabbar!. De fryser aldrig eller är för varma under täckena när vi tar av dem. 

5. Kan ni ge lite tips på vad som är bra att tänka på när man ska åka in men en häst till hästklinik?  Här kommer några av våra bästa tips :)
1. Lasta i god tid! Det är så tråkigt att behöva känna sig stressad för att hästen inte vill gå på transporten.
2. Ta med sadel, träns och ridutrustning ifall du behöver visa hästen riden. Det är inte säkert att veterinären har sagt detta i förväg så det kan vara bra att ha med ifall att!
3. Räkna med att vara borta länge! Planera inte in något annat den dagen, för om du är på kliniken för ett första besök är sannolikheten stor att ni är där hela dagen för utredning.
4. Ta med hö till hästen, men se till att hästen inte kan äta något hö efter att den har blivit sederad.
5. Var lugn själv mot hästen, och lyssna på vad veterinärerna säger. Vi har lärt oss mycket av alla klinikbesök vi har varit på. Även om det är tråkigt att våra hästar har varit skadade så mycket så får vi se det lite positivt: Vi har lärt oss att känna igen många symtom och hänger med bättre i skadesnacket så vi har större kunskaper inför framtiden.

 
/ Emma
Kommentarer
sonny säger:

Vill gärna ha tips på att få en häst att lyfta på benen mer. och hur man får hästen att bli mer kvick i benen om ni förstår.

2017-05-28 | 12:29:13
Bloggadress: http://nouw.com/sonnyandersson
Sätilaryttaren.se säger:

En fundering till första frågan igen att lägga vikten utåt för att få hästen att inte lägga vikten inåt? Då säger man ju till hästen att gå inåt?

Svar: Jag tänker att genom att lägga vikten utåt visat man ju med sin vikt att man vill att hästen ska följa efter den. Men det är nog olika från häst till häst. Vissa hästar kanske detta inte funkar på så det bästa är nog att experimentera lite och se vad som funkar för hästen man rider!
Emma & Anna Elfstrand

2017-05-28 | 13:34:38
Bloggadress: http://satilaryttaren.se
Selma Åhlström säger:

Hej! Jag har en fråga jag jättegärna skulle vilja ha svar på. Jag har nämligen provridit en ponny nyligen. Det kändes så himla bra och den var jättefin i dressyren. Den är löshoppad till 135 nyligen, men har tydligen kraschat in i ett högt hinder med ryttare vilket gör att ponnyn inte har något självförtroende till att hoppa med ryttare igen. Den hoppar max 70cm och jag som vill hopptävla klarar ju inte ens en lätt D med den ponnyn. Ägaren säger att ponnyns självförtroende går att bygga upp, men hur? Har ni förslag? Behöver verkligen hjälp då fler är intreserade av att köpa ponnyn.

2017-05-28 | 19:12:28
Bloggadress: http://selmaahlstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: