Svar på tipstorsdag - del 2

Här kommer andra och sista delen av den här tipstorsdag-frågestunden för den här gången! Kom gärna med era tips också :) 

1. Hur ska man få en häst som har brottom hem att lugna ner sig lite på hemvägen?
Försök att vara lugn i hela ditt kroppsspråk. Rid lätt långsamt för att lugna ner takten och tempot, galoppera inte om hästen gärna hetsar iväg och om hästen gärna taktar i skritten så försök att slappna av och länga lite på tygeln. Om hästen inte har stöd i munnen så brukar den oftast inte takta iväg så mycket(i alla fall Tage).

2. Jag har en häst som är hård i munnen och har väldigt lång stoppsträcka både när jag rider henne på stångbett eller vanligt. Har ni några tips på vad jag kan göra för att få henne att mjukna och stanna bättre?
Försök att använda sitsen i första hand, och handen i andra hand! Något som hjälper väldigt mycket är att klämma med låren runt sadeln för att få hästen att samla sig/minska tempot. Använd gärna rösten också. Sen skulle jag nog rekommendera att "traggla" halter och tempoväxlingar, just för att öva på de sakerna som är svåra :) 

3. Har ni något tips på hur man får igång sega hästar snabbt så dom lyssnar från början, tacksam för svar.
Jag tycker det absolut bästa för att "väcka" sega hästar är att rida mycket tempoväxlingar och övergångar och att man verkligen är noggrann med att den ska vara med på hjälpen direkt. 

4. Min häst blir väldigt stressad av att stå själv i t.ex. hagen och i stallet, och eftersom vi bara har två hästar så står en alltid ensam i stallet en stund när den andra motioneras. Samma sak gäller när jag hämtar dem från hagen eller ska släppa ut hästisarna. Så jag hämtar och släpper ut dem samtidigt. Har du/ni tips på om man kan träna bort eller bara göra det bättre? 
kram:)
Oj, vad svårt! Jag har inga egna erfarenheter av hästar som blivit stressade att stå ensamma... Kanske ni läsare har några bra tips? :) 

5. Förut brukade jag rida med raka armar och har just rättat till det sitsproblemet någorlunda. Jag har mina armbågar där de ska vara men det är mer som om mina armbågar är placerade på rätt ställe men de är inte stabila, om hästen drar mulen ner mot marken åker jag direkt framåt, vilket också händer om hästen är stark. Jag brukade förut också rida med för långa tyglar också. Jag vet att armbågarna ska vara tunga och att man ska kunna "hålla emot" hästen utan att bli hård och stark i handen. Hur ska jag göra för att fixa det problemet? :)
Det låter lite som att du kanske spänner dina armbågar när du rider? Anledningen till att man ska ha böjda armbågar när man rider är ju just för att hästen ska kunna dra ner huvudet och att det bara blir som en "reflex" i armbågen istället för att hela kroppen följer med. Jag tänker att du kanske behöver slappna av i armbågarna, hur konstigt det än kanske låter, haha. Slappna av och var noga med att ha en ordentlig böj på dem så ska det nog lösa sig snart! :)

 
/ Anna
Kommentarer
Anonym säger:

Min medryttarhäst är väldigt seg, tränaren sa att jag skulle först driva med skänkeln mjukt och om hästen inte lyssnade på det lägga på spöet på rumpan. Hästen lär sig då att det är bättre att lyssna direkt på skänklen för annars får den ett pet på rumpan. Och mycket övergångar och tempoväxlingar.
Kan rida hästen utan spö nu och hon har fått egen framåtbjudning :)

2017-07-15 | 19:11:57
Anonym säger:

Gör så hästen tycker att det är kul att vara ensam!! Kanske att den får något kraftfoder, godis när den andra hästen ska gå och hö att äta på medans den andra är borta? Så hade jag testat iallafall

2017-07-15 | 20:04:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: