Svar på tipstorsdag - del 1

Här kommer första delen av svaren från vår tipstorsdag-frågestund! Ni får som vanligt gärna komma med era tips i kommentarsfältet också :) 

1. Har ni något tips vad man kan göra åt att hästen lägger huvudet på sned för att undvika att ta stöd på yttertygeln? Och vad man kan göra när hästen bara skjuter ut bogen och springer undan arbetet?
Jag brukar försöka parera hästen om den lägger huvudet på sned. Lägger den mulen åt höger och öronen åt vänster till exempel, så brukar jag höja min vänsterhand lite, och hålla kvar högerhanden. Det samma gäller egentligen om hästen skjuter ut bogen, försök att parera den även där genom att försöka få in bogen igen, alternativt flytta ut baken något.

2. Mitt barfota sto har just haft lindrig fång och veterinären sa att vi borde använda boots fram när vi frånochmed nästa vecka ska börja skritta med henne. Nu är problemet att vi inte har använt boots på henne och därför inte har+ inte vet vad som passar.. Vi bor i Finland och det finns ett företag som testar boots men dom har inte svarat på mitt mail... Kan vi börja skritta henne utan boots? Vad tycker ni?
Om veterinären rekommenderar boots så skulle jag inte rida utan! Kolla med Via hov(http://viahov.se/) om de kan hjälpa dig på något sätt :)

3. Min häst har börjat bli svankigare och svankigare med åren. Vet ni om det är normalt eller om det är fel på henne? Ska man göra något åt det i så fall?
Ja, en häst som blir äldre blir ofta också svankigare. Vi är nogranna med att träna Boppens överlinje och rygg genom att klättra i backar och rida honom lång och låg varje ridpass. 

4. Hej! Jag har ett russ som är väldigt busig. Han har haft fång så han går inte på så mycket gräs. Så varje gång man tar ut honom ur hagen så sliter han sig. Hann sticker inte långt till gräset, men det är väldigt jobbigt när det händer varje gång. Har ni något tips för att få honom att lyssna?
Träna mycket från marken med din häst, att han ska följa dig och stanna när du stannar och så vidare. Sen kanske det kan hjälpa med ett kedjegrimskaft, om du inte provat det? Vi brukar ha det när vi lastar Tage för att få lite extra "stöd/respekt" eller vad man ska säga. 

5. hur ska man göra med en häst som är väldigt rädd för flugsprej(nästan kastar sig när han får sprejen på sig)? Ni har ju Boppen så ni är nog vana vid detta ;)
Oj, jag minns faktiskt inte hur vi vande Boppen vid spray! Jag vet att vi fick spraya flugmedel på en svamp i början för att han var så rädd, haha. Accepterar han när du sprayar i bak/vid svansen eller så? Isåfall kanske du kan börja spraya där, för att sen jobba dig framåt? Boppen tycker i alla fall att det är mest obehagligt ju närmre ansiktet man kommer, men din häst behöver ju såklart inte vara likadan. Och sluta spraya innan han kastar sig, och såklart massor med beröm när han står still :)

 
/ Anna
Kommentarer
Anonym säger:

Min häst var också rädd för flugspray, jag började med att först visa henne flaskan, lät henne lukta på den osv. Sen smekte jag henne på bogen med flaskan tills hon var okej med det.
Sen sprayade jag väldigt lite precis jämte henne för att hon skulle vara beredd och uppmärksam på mig och vad jag gör.

Sen sprayade jag på bogen, men bara ytterst lite först så hon knappt märkte något. Sen sprayade jag mer & mer tills det liksom var ett fullt sprut och då var hon okej med det, över hela kroppen.

Får dock upprepa allt igen när jag ska spraya på andra sidan. Och jag går aldrig fram till henne och sprayar utan att hon är uppmärksam på mig, jag hade också blivit skiträdd om nån bara kom fram och sprayade vatten på mig haha

2017-07-14 | 20:17:05
Daniela säger:

Jag upplever att hästarna blir mindre rädda om man härmar sprutljudet före man börjar spreja, då blir det inte ett överraskningsmoment för hästen. Jag börjar alltid vid bakdelen/svansen :)

2017-07-14 | 20:49:30
Bloggadress: http://lifewithdaniela.com
Stina säger:

Min häst är också väldigt rädd för flaskan och han tycker att rumpan är äckligast att få spray på :P
Som tur är så är han väldigt snäll så jag brukar som andra beskrivit visa flaska, låta nosa och smeka lite över hela kroppen. Sedan håller jag i sidostycket på grimman (löst) så han tror han är fast. Sen sprejar jag något sprut beroende på hur bra han tar det. Berömmer med godis. Jag tycker det är viktigt att göra varje dag så hästen får en vana :P Vill man inte slösa flugspray kan man använda vatten :) Har funkat dunder på min häst men som sagt. Rumpan är fortfarande svårt :)

2017-07-14 | 23:18:29
Linnea säger:

Min häst har också varit otroligt rädd för spray, tror mest hon reagerade på ljudet då hon även fick panik om någon sprayade sin häst i närheten av henne. Jag fick börja med att spraya på en svamp och dra på henne flugmedlet, pågick under typ hela förra sommaren men till slut kunde jag spraya på kroppen. Nu går det hur bra som helst att spraya henne, hon står som en liten ko och sover. Bör även tilläggas att hon fick morot efter varje gång hon blivit sprayad, både när jag använde svamp och sen när jag kunde spraya på kropp också. Hon är helt galen i morötter så det var en bra belöning för henne så hon till slut kopplade ihop sprayen med något positivt! :)

2017-07-15 | 12:18:22
Anonym säger:

Tack för alla bra tips om sprayen! När jag började vid bakdelen och tog det på en svamp först funkade det utmärkt! Nu kan jag faktisk spraya på hela kroppen bara jag tar det lite försiktigt i början haha :)

Svar: Åh vad kul! :)
Emma & Anna Elfstrand

2017-07-16 | 14:09:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: