Färre starter på dressyrtävlingar

Förresten, jag läste en artikel på Tidningen Ridsport om att dressyrtävlingar inte lönas och att vissa arrangörer kommer dra ner på antalet lokala och regionala tävlingar till nästa år, vad tror ni är orsaken till att färre startar dressyrtävlingar? Hade varit roligt att läsa era tankar om detta!

Jag tyckte denna fråga var så intressant att jag bara var tvungen att skriva ett inlägg om den :) För oss som bor i västergötland så känner jag inte riktigt att jag kan relatera, för det känns som om dressyrtävlingarna här i länet är väldigt populära. Ofta måste vi vara ute i väldigt god tid för att inte riskera att hamna på reservplats.

Däremot kan jag helt klart förstå varför starterna minskar runtom i landet. Det är hiskeligt dyrt att tävla dressyr idag, även på lokal nivå. Många tycker nog helt enkelt att det inte är värt att starta tävlingarna, när det inte är några ordentliga priser vi tävlar om. Jag har för mig att en div III-start kostade typ 320 kr iår, och det är sjukt dyrt. En hoppstart kostar mer än hälften så lite, liksom. Nu är det lokal nivå jag pratar om eftersom det är det jag kan relatera till. Därför är jag övertygad om att det är de stora kostnaderna som ligger bakom till att färre tävlar dressyr, för jag tror inte att intresset har minskat. Arrangörerna måste helt enkelt försöka göra så att varje start inte kostar så himla mycket. Jag förstår att domare och allt sådant kostar, men över 300 kr för en lokal dressyrstart kan inte vara motiverat i mina ögon. Det går att lösa billigare om man bara vill. 

 
Vad tror ni att det beror på?

/ Emma 
Kommentarer
Anonym säger:

Det beror säkert på att startav giften är så dyr och då kommer inte lika många och då minskar tävlingarna

2017-07-12 | 12:13:49
Anonym säger:

Jag tror att det beror lite på att det inte är lika många dressyr ryttare som hopp ryttare. Men också för att starterna kostar för mycket. Jag kan fortfarande förstå varför de är dyrare än hoppning. I hoppning kostar det att införskaffa hinder, någon som ska komma på banan, funktionär och typ en eller två dommare. Allt det kostar pengar. På dressyr tävling ska dressyr staket, dommare ( fler än i hoppningen ), och funktionär betalas. Allt kostar pengar. Plus att dressyr tävling kräver mer arbete bakom kan jag tycka och det tar längre tid. Vissa kanske tycker att det inte får ta för mycket tid.

2017-07-12 | 13:14:16
Malin säger:

Jag tror det kan handla om mycket, avgiften är definitivt en del i det. Sen tror jag att det är mkt hos föreningarna med, dressyr drar inte lika mycket publik samt att föreningarna är ibland dåliga på att marknadsföra sig vilket för att de inte får många starter och därför börjar ställa in nu efter säkerligen några år back. Sen har jag även läst att det är svårt överlag för föreningarna att driva runt tävlingar för att det är så mkt avgifter till så mkt, ex till ridsportförbundet, equiline osv. Och då måste man välja tävling med publik som kan ge pengar på försäljning

2017-07-12 | 15:57:56
AnKi säger:

Låter bra med idéer om hur dressyrtävlingar ska bli billigare, gör en lista så kan vi ha det till nästa säsong =) Problemet är ju att minst två domare ska avlönas hela dagen, det är dyrt.

(Allsvenskan div. III kostade 200-240:- per start i Västergötland 2017)

2017-07-12 | 16:55:16
Denise säger:

Hm.. intressant! Ska bli spännande att se utfallet sen om det märks tydligt :)

2017-07-12 | 20:00:08
Bloggadress: http://hundlivet.se
Anonym säger:

I Västmanland har flera tävlingar i samma klass arrangerats på flera ställen samtidigt. Dvs dålig spridning av tävlingarna. Finns massa tävlingar i Lätt B:3, i Lätt A:3 är det alltid fullt och skulle kunna vara fler sådana tävlingar. Få tävlingar i medelsvår. Ofta startar de som vill tävla medelsvår i Lätt A:3 som uppvärmning, vilket gör att de som ligger på LA3-nivå har svårt att bli placerade pga tuffa konkurrenter som kan få rida klassen gratis pga placering och startavgift åter.

Dressyr drar inte in lika mycket till klubben pga för liten publik (fika försäljning). Dyr startavgift och en tävling kräver mycket tid med tvätt, knoppning osv.

Så är det jättetråkigt med arrangörer som inte tar in hästar på
Prisutdelning. 1-3 kan väl få ta emot rosett och plakett till häst. Det blir så mycket roligare då, för ryttare, häst och publik.

Tror en del föreningar har svårt att hitta funktionärer. Måste personal avlönas så kostar så klart tävlingen mer.

2017-07-13 | 00:12:02
Anonym säger:

förutom det som tidigare sagts blir det väl automatiskt dyrare än en hoppstart i och med att man "tar" mer av domarens tid? Alltså, en hopprunda är över på någon minut medan ett dressyrprogram tar säg fem minuter

2017-07-14 | 19:03:39
Emma (den andre) säger:

Tror faktiskt på bristande intresse från ungdommar. Dressyren har blivit klassad som "tantsport" och är inte lika fartfylld och spännande som hoppningen. Det tar också längre tid att lära sig uppskatta dressyren och se alla detaljer och på så sätt njuta av det än vad det tar att lära sig gilla hoppning (det går fort och är spännande- tänk om någon river?!)

Vild gissning baserat på min egen erfarenhet

2017-07-31 | 21:36:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: