Dags att salt-detoxa?

Jag har konstaterat att jag verkligen behöver minska på mitt saltintag. Jag har alltid älskat salt mat, och nu när jag bara lagar mat till mig själv så saltar jag maten väldigt mycket. Antagligen har jag blivit intolerant mot saltsmaken, så jag tycker inte att maten smakar något om den inte är rejält salt. Ett exempel är i midsomras när jag skulle göra potatissallad och hade kryddat såsen med salt, peppar och lite socker. Jag bad då Anna att smaka av den för att få lite råd. Hon sa då att det kändes som att slicka på hästarnas saltsten, medan jag tyckte att det skulle behövas ungefär dubbelt så mycket salt i. Det säger nog endel.

Nu ska jag därför försöka att minska på saltet i maten successivt. När jag smakar av maten så ska jag nöja mig när jag tycker att det borde vara lite mer salt i, liksom. Så kan jag förhoppningsvis trappa ner till en lite mer hälsosam nivå. En anledning till att jag behöver kissa så himla mycket kan vara för att jag får i mig för mycket salt (njurarna behöver jobba hårdare för att rensa ut det överflödiga saltet), och det finns flera andra fördelar för hälsan med att minska på saltet.

 
Finns det någon av er som också har trappat ner på saltet eller behöver göra det? Hur gick ni tillväga i så fall? Jag är så rädd för att tycka det ska bli tråkigt att laga och äta mat eftersom jag älskar det!

/ Emma 
Kommentarer
Diana säger:

Jag drog ned på saltet genom att helt enkelt inte salta maten utöver det jag har i själva maträtten. :)
Funkade bra för mig. :)

2017-07-06 | 16:05:49
Bloggadress: http://confusedbooklover.blogg.se
Sofie säger:

Hej! Jag vande mig rätt snabbt. Jag satsade på att krydda med annat, så att maten smakar mycket men inte alltid salt. T.ex. Citronpeppar, cayennepeppar, curry, citron, spiskummin, LÖK eller något annat du gillar!

2017-07-06 | 20:01:20
Sofie säger:

Hej! Jag vande mig rätt snabbt. Jag satsade på att krydda med annat, så att maten smakar mycket men inte alltid salt. T.ex. Citronpeppar, cayennepeppar, curry, citron, spiskummin, LÖK eller något annat du gillar!

2017-07-06 | 20:01:21
Emma säger:

Jag är nog också rätt extrem.
Köper alltid extra saltat smör men saltar alltid min macka mycket mer.
Ibland när jag är sugen pp något kan jag sitta med saltkaret och lägga salt UNDER tungan och smaska på det.
Ibland när jag köper salt sten till hästen kan det hända att det slinker ner en till som jag kan gå runt och slicka på.
Och är även som du, saltar maten oändligt mkt.
Jag kissar och riktigt ofta, går nog varannan timme och ibland varje timme.

Efter råd från läkare och bekanta bestämde jag mig för att trappa ner.
Om det står i receptet 1 tsk, ska jag INTE ta 4 tsk. Försökte experimentera med andra kryddor och hitta något som kunde ersätta salt. Sen ska man aldrig sluta med något helt och hållet direkt utan trappa ner, jag började tex att sluta handla extra saltat smör, en sån enkel sak som man kunde gjort tidigare. Osv osv

2017-07-06 | 23:10:32
Anonym säger:

Snygg bild på Tage

2017-07-06 | 23:29:26
Anonym säger:

Snygg bild på Tage

2017-07-06 | 23:29:26
Cicci säger:

Prova att inte ha i salt alls, utan låt det räcka med det salta från buljong eller soya. Smakar du sedan av ska du fokusera på vad för smak du vill ha mer av men inte reflektera över nivån salt. Lät bli tufft i början men då går det snabbare också ;)

2017-07-07 | 10:33:05
Elisabeth säger:

Jag åt inget salt över huvud taget under några dagar, så återställdes smaklökarna.

2017-07-07 | 17:39:25
Frida Sjösten säger:

Åh, salt in my heart! Jag har typ fetisch för att salta som in i bomben i pastavatten. Typ en halv deciliter salt har jag i! Alla andra i min familj typ spyr och säger att jag saltar för mycket, mamma blir orolig för att jag inte ska må bra av allt salt😊 Men det är ju så GOTT! Typ godare än socker till och med, jag som är en liten sockergris❤

2017-07-08 | 21:59:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: