Varför jag väljer att äta vegansk kost

Jag tänkte ta och skriva ett lite längre inlägg om varför jag har valt att äta en vegansk kost, eftersom det är ett aktuellt ämne och fler tar steget att börja äta vego. Först och främst får jag klargöra lite mer exakt hur jag äter. Jag är inget helgon som äter 100% veganskt. När jag äter ute eller hos andra så kan jag inte kräva att det ska finnas veganska alternativ, utan då får jag ofta nöja mig med lakto-ovo-vegetariska alternativ, men jag kommer aldrig att stoppa en köttbit i min mun igen. Sen händer det ibland att jag äter "vanlig" choklad, men jag försöker undvika detta så gott jag kan, och jag äter inte godis med gelatin osv. Jag skulle säga att om jag slår ut allt jag äter och dricker så är 98% veganskt.

Varför har jag då börjat äta såhär? När Anna flyttade hemifrån förra sommaren så blev jag lakto-ovovegetarian (vegetarian i folkmun) av anledningen att jag inte gillar kött, och för ett etiskt ställningstagande. Vid den här tiden hade jag inte någon koll på mjölk- eller äggindustrin utan trodde att "det inte är så farligt". Det var först några månader senare som jag fick mer insyn i mejeriindustrin och insåg att det inte är någon bransch jag vill stötta då den enligt mig nästan är lika illa som köttindustrin. Jag har bland annat en kompis som har jobbat på en mjölkgård som säger att korna skriker av ångest när kalven tas ifrån dem (efter ETT dygn, ungefär), och hon är kött/mjölkätare, så inget partisk med andra ord. Kossan insemineras, är dräktig, föder en kalv som tas ifrån henne direkt, och så börjar det om igen varje år tills kossan dödas. Dessutom går 60% av korna som föds upp inom mejeriindustrin vidare till köttindustrin, så genom att äta mejeriprodukter stöttar du också köttindustrin direkt skulle jag säga. Därför var valet att sluta äta mejeriprodukter (i så stor ursträckning som möjligt) lätt för mig.

Jag var sedan ovo-vegetarian (dvs jag åt ägg) i ungefär ett halvår, innan jag bestämde mig för att sluta äta ägg också innan sommaren. Anledningen var bland annat för att jag hade sett dokumentären What the health och insåg att jag inte ville få i mig den mängden kolesterol som ägg innehåller, men också av etiska skäl såklart. Precis som inom mejeriindustrin så stöttar du köttindustrin genom att äta ägg eftersom tupparna som föds "går vidare" till den vidriga kycklingindustrin och det gör även de hönorna som ses som odugliga. Plus att de flesta djur inom äggindustrin inte har det så bra även under deras levnadstid heller, utan det är oftast väldigt mycket djur på liten plats bland annat.

Min övergång har alltså skett lite successivt, och det tror jag är vanligt. Eftersom övergången har skett under nästan ett års tid så har det gått väldigt lätt. Självklart var det lättare för mig eftersom jag inte har gillat (det mesta) kött på länge. Sen finns det idag så mycket bra veganska alternativ, så det är väldigt enkelt att laga veganmat hemma. Det är svårare att få bra veganmat när du äter ute, i alla fall om du inte bor i en storstad (där vi bor är det typ omöjligt, och det går absolut inte att få goda såser/dressingar baserade på växtprodukter). Mejeriprodukter är lätta att byta ut mot soja- och havrealternativ, och ifall du ska göra biffar med ägg i är det bara att ersätta äggen med potatismjöl. Det enda bekymret med veganmat är enligt mig att det inte finns några goda veganska ostar (i alla fall inga jag har hittat), så det är något jag helt enkelt får offra mig för. Det enda jag saknar som jag inte kan äta idag är ost och fisk, och ibland vanlig korv, men mina etiska ställningstaganden väger tyngre än att jag ska köpa hem och konsumera detta.

 
Eftersom jag är mån om mina egna djur och att de ska ha det så bra som möjligt så är det numera en självklarhet för mig att jag ska göra mitt bästa för att andra djur ska ha det så bra som möjligt också. Jag kan tycka att det är dubbelmoral när människor ragear loss på personer som skadar/behandlar husdjur/sällskapsdjur illa när de själva sitter och tuggar i sig ett lik som själv har fått lida för att få ligga på vår tallrik. Normen i vårt samhälle säger liksom att det inte är okej att behandla vissa djur illa, medan det är helt okej att djur inom livsmedelsindustrin ska lida och dö för oss.

Utöver dessa etiska skäl är det såklart mycket bättre för både kropp och miljön att äta veganskt. Jag märker bara på mig själv hur mycket fräschare jag känner mig sen jag lade om min kost. Jag känner mig snyggare på utsidan och renare på insidan. Dessutom är det billigare att äta veganskt. Kött och ost är dyrt, och jag sparar mycket pengar varje vecka på att äta som jag gör. Det finns helt enkelt inget negativt med att äta veganskt (förutom att du kan sakna vissa smaker då). 

Slutligen tänkte jag komma med några tips till er som vill börja äta mer veganskt:
♥ Veganska bloggar. HÄR hittar ni en lista med vegetariska bloggar som ni kan hitta inspo från. Spana även in gruppen "Vad lagar du för veganmat idag" på Facebook.    
HÄR kan ni läsa på Djurens rätts sida om hur djur har det inom livsmedelsindustrin (med källor). Det är en väldigt bra ögonöppnare som kanske gör att ni orkar ta steget att faktiskt lägga om er kost. 
♥ Se Cowspiracy och What the health på Netflix. Jag har sett båda dokumentärerna. Cowspiracy har ett miljöperspektiv och What the health ett hälsoperspektiv. Jag litar inte blint på allt som sägs precis som med allt annat, men de är intressanta!
♥ Två vegetariska kokböcker som jag äger är Mera vego och Ännu mera vego. Superbra böcker som i grund och botten är ovo-laktovegetariska men nästan alla recept går att veganisera. 
♥ Det jag byter ut mitt kött mot är: Sojafärs, ärtor, linser, bönor, kikärtor, svamp och ibland vegobites/biffar. 
♥ Det jag byter ut mina mejeriprodukter mot är: Sojamjölk, soygurt, sojakvarg, havrefraiche, havregrädde och hummus (som pålägg på mackan istället för ost).

Ni som själva äter veganskt får gärna komma med fler tips!

 
Spana gärna in receptkategorin här på bloggen där jag delar med mig av veganska recept då och då :) Hoppas ni tyckte detta var ett intressant inlägg, för det tog en stund att skriva! Om ni vill får ni gärna kommentera hur ni själva äter och varför (oavsett om ni är köttätare eller alla sorters vegetarianer) :)

/ Emma 


Kommentarer
Marielle säger:

Jag försöker ha mycket bönor och alternativa proteinkällor i min kost ☺

Svar: Det är gott :D
Emma Elfstrand

2017-12-01 | 08:28:30
Bloggadress: http://www.nouw.com/mariellefriman
Isabelle säger:

Cowspiracy fick mig att ta beslutet att aldrig mer köpa/äta kött, sen hjälpte det mig skitmycket att jag bodde ihop med en person som varit vegetarian hela sitt liv.
När jag drack mjölk första gången på ett halvår ungefär blev jag illamående och fick spotta ut haha. Kroppen är verkligen anpassningsbar. Däremot tror jag på att man måste vara ansvarsfull och verkligen hitta de produkter som ersätter köttet. En bekant som valde att sluta äta kött (som bara åt potatis och sallad) blev sjuk och gick ner mycket i vikt (den personen var redan hälsosam så viktnedgången var negativ). Hen blev trött och orkade inte mycket.
Linser, bönor, kikärtor och krossade tomater finns alltid i mitt kök - och det är SÅ mycket billigare än kött! Så länge den som äter kött köper svenskt och inte 1,5 kg från Irland...

Valet att bli vego är det bästa jag gjort :)

Svar: Eller hur! Det är också mitt bästa val :) De grejerna finns också alltid i mitt kök. Bästa att ha hemma för det finns alltid något att slänga ihop :)
Emma Elfstrand

2017-12-01 | 10:15:28
Anonym säger:

Skulle vara intressant att höra Annas åsikter om det här också, hon äter ju fortfarande kött och så

2017-12-01 | 12:02:24
Alice säger:

ÄLSKAR det här inlägget! Det sammanfattar mycket av mina tankar också. Ett annat filmtips är "Earthlings". Den är lite sentimental, men jag fick mig en ordentlig reality check iom den. Den handlar om hur vi människor exploaterar djuren på så många olika nivåer, utöver att äta dem. Se den!
Jag är själv ungefär som du; är en "dålig" vegan snarare än en "duktig" vegetarian. Dvs jag äter veganskt 98% av tiden, men slarvar ibland. Ibland för att det inte finns något alternativ, ibland för att jag helt enkelt är för sugen på typ mjölkchoklad. Men jag tänker att veganism handlar om en strävan efter att leva så etiskt som möjligt, inte att alltid lyckas.
Jag har varit vegetarian i snart 3 år och "dålig vegan" i drygt 2. Min sambo gick från köttätare till rabiat vegan på 1 vecka, haha. Men det har ju aldrig varit så enkelt att vara vegan som nu! Tips apropå ostarna är att, när ni åker förbi Göteborg, hoppa in i affären "Happy Vegan". Där finns typ allt man kan tänka sig! Framförallt violifes parmesan blir så god i tex risotto... åh, vilken lång kommentar det blev!

Svar: Så sant, och tack för din kommentar och alla tips :D Vilken duktig sambo du har för övrigt. Riktigt imponerande att ta ett så stort steg bara över en vecka!
Emma Elfstrand

2017-12-01 | 13:22:23
Anonym säger:

Måste tipsa om en bok som ALLA som äter mat borde läsa! HUR MÅR MATEN? heter den,skriven av Per Jeansen och handlar om Sveriges djurhållning och djurskydd kopplat till våra livsmedel. Jag studerar miljö och hälsoskydd i Umeå och denna bok gav mig så mycket bra information och fick mig verkligen att öppna ögonen för hur viktigt det är att välja "rätt" varor i matbutiken osv.

Svar: Låter spännande och intressant! :)
Emma Elfstrand

2017-12-01 | 13:37:14
Anonym säger:

Äter du saker som tex godis med färgämnet E120?

Svar: Nej det gör jag inte :)
Emma Elfstrand

2017-12-01 | 15:53:51
Ella säger:

Jag värkligen älskar er Emma och Anna Elfstrand. Jag bor i Norge och min syster har en hest på delning med mig. Min pappa är delägare av en ridskola och jag rider ridskolehästarna ibland.

jag har lite svårt för att fatta galopp ibland särskilt på en hest, en 7-årig liten ponny. Särskilt om han är den enaste hästen på banan. Har ni några tips? Jag har setgt börja rida-serien, men detta funkar inte.

Förrästen tycker jag att detta var ett riktigt bra innlägg, och jag tänker ibland på att djuren man äter köttet till inte så ofta har det bra. jag brukar köpa ägg från frittgående höns. Jag tycker heller inte om så mycket kött förutom kyckling och vildfångad laks.

Hälsningar Ella

2017-12-01 | 19:19:05
Susanna säger:

Måste bara tipsa om min gode vän Johans fantastiska blogg http://vaxtbaserat.nu. Han finns på IG också under samma nick.

2017-12-01 | 23:34:13
Ebba säger:

Vilket bra inlägg Emma! Mycket bra att du skriver med att du slarvar ibland, för jag upplever att när man sagt att man är vegan letar folk efter tillfällen där man inte äter veganskt bara för att påpeka. Det kan vara att det inte finns veganskt alternativ, är hemma hos kompis eller släkt eller bara äter lite vanlig choklad någon gång. Men jag kallar mig vegan för det är så jag lever ca 98% av tiden och det är den mat jag vill bli serverad i skolan t.ex. Det handlar väl mer om att göra så gott man kan? Inte att vara "den perfekta veganen".

Svar: Jag håller verkligen med! Vi gör vårt bästa men är ju bara mänskliga 😊 kram!
Emma Elfstrand

2017-12-02 | 13:03:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: