Svar på tipstorsdag

Här kommer svaren från den här veckans tipstorsdag. Ni läsare får gärna komma med era egna tips också till frågorna som ställs :)

1. Min häst är ganska hård i munnen och svår att få på tygeln. Hon är även ganska slö men stark och kör upp huvudet och drar dit hon vill. Har ni några tips? Här är det viktigt att du själv inte blir dragandes i handen även om din häst är hård i munnen (lättare sagt än gjort). Istället skulle jag jobba mycket med en lätt hand, lite lirkande fingrar och rida MYCKET övergångar. Där hade jag ställt krav på henne att verkligen sakta av när du ber henne om det, och gå fram när du ber henne om det. Börja med en lätt hjälp och ge henne starkare hjälper om det behövs. Ifall hon drar dit hon själv vill är det viktigt att du alltid vänder henne tillbaks till vänster ifall hon har dragit till höger (och tvärtom), så att ni alltid följer ditt tänkta ridspår som du planerat.

2. Min medryttarhäst blir väldigt stark för mig på uteritter. Han har andra medryttare också men för dem brukar han inte bli lika stark. Han blir speciellt stark i galoppen så jag vågar aldrig galoppera med honom. Också på ridbanan så kan han bli väldigt stark i galoppen och han kan även bocka då. Han fattar också jätte gärna fel galopp. Jag skulle bli jätteglad om ni gav mig tips hur jag ska göra för att han ska sluta! Jag kan ju tillägga att han typ är världens envisaste fjording❤ Jag skulle jobba mycket på samma sätt som i svar 1. Vid uteritter, var tydlig med att det är du som sätter tempot. Ifall han drar iväg, sakta av eller gör halt, och var noggrann med att det är DU som bestämmer när ni ska öka tempot igen. Så fort du känner att han drar iväg minsta lilla så saktar du ner tempot igen. Det gäller att vara konsekvent i ridningen så kommer han nog snart att börja lyssna bättre på dig. När du fattar galopp, var noggrann med att inte vika dig i insidan utan tänk "upp" med inner axel. Titta även lite utåt, då kommer din inre höft att åka fram, och du bjuder in hästen till att fatta rätt galopp. Vinkla även gärna ut inner knä då detta också inbjuder hästen till att fatta rätt galopp. Bockande hästar har jag ingen större erfarenhet av själv, men jag kan tänka mig att de behöver bli underhållna för att komma på andra tankar. Ifall en häst jag sitter på bockar så föredrar jag att stå upp i lätt sits för att inte få ryggen som en "katapult" i rumpan och eventuellt flyga av. 

3. Har en foderhäst som är livrädd för prasslande saker och när snön trillar från manege taket. Har ni några tips på hur man kan träna honom på ett säkert sett? Abbe var också väldigt ljudkänslig i början, och vi gjorde helt enkelt som så att vi utsatte honom för läskiga ljud varje dag för att han skulle vänja sig. Harklade oss, lät högt och kanske prasslade med påsar osv. Självklart gjorde vi detta på säkra platser så han inte skulle kunna skada sig själv (eller oss). Kanske kan du träna på dessa saker i ridhuset eller paddocken? Där han är inhängnad ifall han skulle bli rädd och slita sig. Börja med mildare ljud/föremål och öka sedan successivt så han hela tiden tar sig ur sin comfort zone mer och mer, och blir mer modig.

4. Vad är era bästa tips för att träna upp avståndsbedömningen i hoppning? Jag tycker att avståndsbedömningen blir så mycket lättare om hästen är helt framme för skänkeln, så se till att gas och broms funkar som det ska först och främst :) Vet själv att jag vissa dagar kan ha hur lätt som helst för att se avstånd, medans andra dagar när hästen inte känns helt 100 blir det mycket svårare! Sedan är avståndsbedömning en färskvara också, så se till att hoppa så ofta du kan. Om du inte kan hoppa så ofta så kanske du kan använda dig av bommar att träna bedömningen på eftersom det inte sliter på hästen som att hoppa högt. För mig funkar det ganska bra att "räkna ner" galoppsprången inför varje hinder. Hur du gör detta spelar ingen roll. Vissa tänker "3, 2, 1" medans jag tänker "5, 6, 7" av någon anledning, haha. Det svåraste enligt mig är att rida an ett hinder som står långt bort, på rakt spår. En bra övning kan då vara att placera en bom någonstans på ridbanan så du har lång anridningssträcka till bommen, och träna på att komma så bra intill bommen som möjligt.

5. Min medryttarhäst är smal och väldigt muskelfattig och har en stor underhals. Vad kan man göra för att träna bort den, och annan bra muskelträning? Hon får bara hö och mineraler och såklart morötter och sånt, men räcker det för att hon ska få bättre hull och muskla sig? Först och främst kan det vara bra att göra en hälsokontroll på hästen, och även göra träckprov för att se om hon har mask i magen som gör det svårare för henne att lägga på sig. Ifall allt det ser bra ut skulle jag göra en analys på höet för att kontrollera dess värden och se vad som eventuellt saknas. Jag kan dock INTE det här själv, utan ta hjälp av någon som är kunnig inom foder som kan hjälpa dig med detta. Det jag kan säga är att fodret "Spillers conditioning mix" har hjälpt oss mycket med Boppen som periodvis har haft väldigt svårt för att hålla hullet och muskla på sig. Numera får han "Senior conditioning mix" och vi är så himla nöjda med det här fodret. Ganska dyrt och inte jättedyrt, men det funkar! Vissa ger även lucern till hästar som har svårt för att lägga på sig (det är billigare) men våra hästar är inte så förtjusta i det. Underhalsar brukar försvinna om hästarna jobbar i en korrekt form, men det kan ta tid! Försök att få hästen att arbeta på lodplan så gott du kan, och variera formen både högre och längre/lägre för att få hästen att stretcha ut överlinjen. Min erfarenhet är att de hästar som har underhals har jobbat i antingen en för hög/öppen form (som en stjärnkikare) eller ihopkrullade under en längre tid. Gällande övningar så är det kanske lite tjatigt, men övergångar är den simplaste men också bästa övningen när det kommer till allt! Just övergångar blandat med övningar där hästen ska sätta sin kropp där jag vill (flytta bogar, rumpan, eller hela kroppen) jobbar jag med varje ridpass!

 
/ Emma
Kommentarer
Anonym säger:

Tack för att ni tog er tid och besvara min fråga( har hästen på fråga 1). Nu har jag tips på vad jag ska göra!

Svar: Vad kul att höra :) Lycka till!
Emma Elfstrand

2017-12-31 | 12:28:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: