Dressyrframridning

Har ni något grymt tips inför framridning på dressyrtävling? Till exempel enklare övningar eller liknande, är i behov av inspiration!

Jag kan skriva ett inlägg och berätta om hur jag brukar rida fram inför dressyrtävling :) Eftersom man delar framridningen med andra ekipage går det inte att vara självisk och rida precis hur man vill, men jag brukar försöka att rida så som jag planerat så gott det går.

Först och främst skrittar jag fram för hand, precis som jag gör hemma. Sen föredrar jag att skritta på kort tygel en ganska lång stund innan jag börjar jogga igång. Då jobbar jag med mycket halter, tempoväxlingar, enklare skänkelvikningar och skolor för att få hästen mjuk och fin i kroppen. 

När det är dags för jogging så jobbar jag mycket med övergångar, och gärna på linjer/vägar som jag bestämt innan. Exempelvis serpentiner där jag ska sakta av varje gång jag passerar medellinjen. Även i joggingen flyttar jag gärna för skänkeln och rider skolor. Här försöker jag rida lite "evighetsbana" och kanske rider en sluta på diagonalen, rätar upp hästen strax innan hörnet, rider framåt några steg, för att sedan samla ihop hästen och göra samma sak på nästa diagonal. Jag gillar även att rida skänkelvikning några steg åt sidan, rakrikta, rida på framåt, samla ihop, och rida skänkelvikning igen. Detta är bra övningar för att renodla mina hjälper, och så märker jag om hästen är lyhörd eller inte, plus att det är väldigt lösgörande såklart. Detta brukar jag göra i både trav och galopp.

Mot slutet av framridningen försöker jag få "upp och ihop" hästen i en bra tävlingsform, och känner gärna på rörelserna/vägarna jag ska rida i programmet, exempelvis förvänd galopp, ryggning och skänkelvikning som det är i LA:1. Då kan jag rida kortare delar av programmet (om möjlighet och plats finns såklart) för att stämma av om det känns OK eller om det är något mer jag behöver få igenom. Jag tror dock inte det är bra att fokusera för mycket på själva programridningsdelarna på framridningen, för det ska sitta ändå, och om det inte känns bra så kanske det låser sig inne på banan då ryttaren blir frustrerad och stressad. Känns det OK på framridningen krånglar jag inte mer med det helt enkelt!

Såhär inklusive skrittpauser mellan varven brukar jag rida fram! Hur länge varierar från häst till häst. Boppis behöver betydligt längre framridningar än Tage till exempel, och det är lite av en konst att lära sig vad som passar varje häst bäst :) 

 
/ Emma 
Kommentarer
Anonym säger:

Bra skrivet! En gång när jag tävlade dressyr var jag första start och tänkte att då kan jag rida fram i lugn och ro själv en stund. Men när jag kommer dit galopperar redan det 5 ekipaget, runt, runt. De kändes som att det medvetet försökte stressa min häst genom att alltid fatta galopp precis där jag red och trycka ut oss i hörnen. Jag skrittade fram ganska länge på banan men bestämde mig sen för att rida fram i skogen borta vid ridhuset istället då ryttaren hade noll koll på sin häst. När jag sedan tävlat och såg det ekipaget var hästen helt slut. Vissa ryttare borde lära sig lite mer innan de tävlar.

2017-08-04 | 11:36:00
Anonym säger:

Hästen jag tävlar är något futtig och blir lätt spänd. Då jag värmer rider fram så skrattar jag först några varv runt spåret bara så hon för kika lite på staketet osv. Sen kortar jag tyglarna ser till att gås och broms funkar och att hon tar en någorlunda kontakt. Sen börjar jag trava och min favorit övning är åttvolter då jag tycker att det är väldigt mjukgörande,gör även övergångar och flyttar undan för skänken medan jag rider runt på åttvolten. Då hennes galopp sällan är något problem galopperar jag bara på slutet och ställer igenom henne. Jag rider även lätt under hela framtoningen så att jag har några magmuskler kvar då jag ska rida programmet ;)

2017-08-04 | 16:24:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: