Resultat Tidaholm

Nu är vi hemma igen efter en bra dag i Tidaholm! 

Jag och Boppen startade LC:1, lagklass. Vi fick 66,85% och hamnade 7:a av 5 placerade. I kommentarerna stod det att det var prydligt och noggrant ridet, lagom tempo och fina gångarter men att han ska ha lite mer bakbensaktivitet.

Jag är supernöjd! Tyckte poängen var helt rätt och det är som hon säger, att han behöver komma ihop sig ännu mer i kroppen. Jag vågade rida ihop honom mer(alltså driva och fånga upp med sitsen+ev. handen) än vad jag gjorde i Tämta, så det kändes gött att det gick utan att han blev ostadig i formen. Men vi ska kämpa på och komma ihop oss ännu mer!

Det var över lag en jämn ritt utan direkta missar, men vi vet ändå vad vi ska träna på till nästa gång.

Klapp på duktig Bopp efter avslutad ritt ♥

Laget hamnade 5:a av 10 lag också, så det var kul! Vi låg trea ett bra tag men sen petade de sista ryttarna ner oss ;) 

/ Anna

Svar på tipstorsdag

Då kör vi veckans tipstorsdag-svar! Ni får som vanligt gärna komma med era tips i kommentarsfältet också <3

1. Tips på hur jag ska få min häst att "ta tag i bettet" alltså få fram ordentligt. Går gärna bara och tuggar och kröker på nacken men svårt att få med bakbenen.
Jag och Emma tjatar ju väldigt ofta om dessa övergångar, och det är superbra att använda sig av om hästen har svårt att få med sina bakben, komma ihop sig i formen, bra för lösgjordheten och ja, det är bra till så himla mycket! Så rid massor med övergångar, och gärna tempoväxlingar också, så kommer de där bakbenen att komma :) Det är väldigt bra att samla, kanske framför allt traven väldigt mycket för att sedan kvickt be hästen om längre steg.

2. Hej! Jag sköter en häst på en ridskola och för några veckor sen blev han rädd för något och slet sig fri när han stod uppbunden i gången (grimman gick sönder). Detta har nu blivit en ovana och han backar lite hela tiden när man borstar eller kastar sig bakåt när han blir rädd för något, sen går han direkt till boxen och börjar äta. Han en riktig fegis men det känns ändå konstigt att han blir rädd så ofta nu då det inte var några problem innan. Hur skulle ni jobbat med att få bort det beteendet? Han är även ca 178 cm i mankhöjd så ingen liten fegis. ;) Tack på förhand och ha en bra dag! :D
Haha åh, Boppen är också en stor fegis ;) Hur funkar det att göra iordning hästen i boxen? Jag tänker att det kan vara bra att göra det några gånger, så han inte kan slita sig. Sen ställer du upp honom i gången när det funkat fint i boxen, och var noggrann med att han ska stå stilla och bara flytta sig när du ber honom. Klapp och beröm när han är duktig och står still. Sen kanske det hjälper att "uppehålla" honom lite? Borsta halsen på ena sidan, lyft en hov och kratsa den, borsta benen osv. Så blir han distraherad och måste koncentrera sig lite på vad du vill och inte vad som är läskigt runt om :) 

3. Jag har just börjat sköta en häst som är väldigt snäll att rida i terräng, hon blir aldrig rädd för något. Men ibland kan hon stanna eller svänga om för att gå tillbaka, hon lyder alltid när man svänger henne tillbaka men ibland är det lite irriterande att hon bara svänger om.Har ni några tips?
Var hela tiden tydlig och inramande, vart ni än rider någonstans. Jag tänker att om du slappnar av och chillar lite, så ser hon säkert det som en liten undanflykt att se om hon kan få gå hemåt istället ;) Rama in med skänklar och underhåll henne under uteritten med tempoväxlingar och liknande, så hon måste hålla fokus :)

4. Jag har väldigt svårt för att veta när jag har rätt/fel lättning i traven. Fast jag tittar ner på bogen/frambenen ser jag liksom inte om jag har rätt lättning. Min ridlärare får alltid säga till mig typ tio gånger varje lektion att byta lättning. Har ni några tips? 
Det där med sittben är inte helt lätt, men när man väl har lärt sig så sätter det sig i ryggmärgen! Om du rider i vänster varv så ska du sitta ner när höger framben trampar ner, och det ser du om du tittar ner på hästens bog, alltså precis framför sadeln. När den rör sig framåt så ska du sätta dig ner. Hoppas du klurar ut det snart, och be gärna din ridlärare att du vill träna på det, så sätter det sig snart! :) 

5. Hej! Jag har ett problem med min islänning. Det är nämligen så att han gärna töltar och har jättesvårt att komma i trav och fatta galopp. När jag vill få honom i trav försöker jag att rida lätt så att han anpassar sig efter mig men jag kan inte riktigt bedöma om han travar eller inte och i galoppen har jag typ inga idéer mer än att driva på så mycket som möjligt. Hur och vad ska jag göra?<3
Åh, vad svårt! Vi har ju ridit så himla lite islänning.. Tycker det låter helt rätt som du gör när han vill tölta, att du verkligen rider i travtakt så att han anpassar sig efter dig :) Någon med islandshästerfarenhet som kan hjälpa till med tips här? :) 

6. Hej, jag har en c-ponny som är snäll i ridningen men är tjurig när man borstar. Vi tror att det kan vara fällningen men har ni några tips tills dess att den är slut?
Det låter som att det absolut är fällningen. Se vilka borstar som den föredrar, om den föredrar att du borstar lite lösare eller lite hårdare och sådär. Och kanske inte borsta i en evighet om den ändå inte tycker det är så najs för tillfället :) 

 
/ Anna

Söndagsfrågor

Söndag och vi kör frågestund som vanligt! Ställ er fråga i kommentarsfältet så svarar vi på dem vi inte svarat på förut i början på veckan :)


Idag är det lagdressyrtävling som gäller och jag startar inte förrän vid 14 ungefär så jag ska ta in Boppen om några timmar för bentvätt och knoppning. Putsade gjorde jag igår så det är inte mycket kvar att fixa med. Ett tidsinställt inlägg väntar och så hörs vi i eftermiddag/kväll med resultat och så från tävlingen :)

GoseIris ❤


/ Anna