Hoppning av grabbarna

Idag har alla tre grabbar fått sig ett hoppass. Tyvärr har jag lyckats bli sjuk nu efter GHS. Tydligen var det lite för många bakterier på samma ställe enligt min kropp ;) Mitt immunförsvar har blivit så kasst de senaste åren. När jag var yngre var jag aldrig sjuk och nu har jag varit förkyld/haft feber eller haft halsfluss 3 gånger sen december. 

Anyway: Alla grabbar var duktiga idag :) Anna hoppade Tage och Abbe, och Samuel hoppade Boppen. Han blev nog lite inpirerad efter att ha träffat Roffe i Göteborg ;) Alla tre hästarna fick gå banhoppning idag.

Anna och Samuel började med Tage och Boppen. Tage blev het som vanligt och ganska opåverkbar, vilket gjorde att Anna blev lite osäker. Han hoppade dock väldigt bra och vägrade ingen gång, och Anna fortsatte rida hela tiden så hon är nöjd ändå. Samuel har inte hoppat på svinlänge men trots detta gick det riktigt fint idag. Dock lyckades han ramla av en gång då kommunikationen mellan häst och ryttare brast ;) Samuel är så rolig för det går alltid jättebra när han hoppar, men så ramlar han av en gång varje hoppass pga något missförstånd. Hans smeknamn är Gummi-Tarsan! 

Efter gammelgrabbarna hoppade Anna Abbe för första gången någonsin! Hon var lite nervös innan men kände sig väldigt säker på honom, och båda två skötte sig kanon. Han såg fin och medgörlig ut idag, även om han kikade till på något hinder så Anna tappade balansen litegrann. Roligt att Anna tyckte han var enklare och roligare att hoppa än hon trodde :) Han har blivit så mycket mer lättsväng och reglerbar det senaste, vilket visade sig idag. Film på alla tre kommer nästa vecka, men här kommer ett smakprov på Samuels avramling, haha. Ni måste se med ljud!

 

Den ringrostiga råtalangen @sclaesson lyckas alltid få till de mest häpnadsväckande avramlingarna 😂😂😂

Ett filmklipp publicerat av Emma Elfstrand (@emmaelfstrand) Mar 31, 2016 kl. 8:56 PDT/ Emma

Man ska ha husvagn!

Nu i påsk så köpte vår familj en husvagn, ganska spontant av ett par släktingar. Lite roligt då vi aldrig har varit en husvagnsfamilj, men nu de senaste åren har jag upptäckt att det nog ändå är ganska praktiskt att ha en! Både för att det är så himla dyrt att hyra husvagnar av andra, men också för att man kan dra iväg lite spontant över en helg tex. Eller för att ha som boende för andra om vi ska ha fest på gården till exempel.

Idag bokade jag därför campingplats till Falsterbo horse show, vilket kommer bli billigare för 6 nätter än vad jag har betalat för en helg tidigare, eftersom vi inte behöver hyra husvagn av någon annan. Jag bokade måndag - söndag, så jag kommer vara där hela vecka 27. Egentligen hade jag velat åka redan helgen vecka 26, men då är det jordgubbens dag (bästa festen på året) här på Varaschlätta, vilket jag inte vill missa! Detta ska verkligen bli så himla roligt! De två senaste åren har vi bara varit där över helgen eller från och med onsdagen, så det ska bli härligt med ett par extra dagar iår. Dessutom tycker jag det är perfekt att bo på campingen (LV4) då den ligger precis vid stranden och dessutom är det nära både till showen och Strandbaden. Woho, nu är jag så taggad :D Anna kommer antagligen ner antingen på onsdagen eller torsdagen och stannar några dagar.

Bild från förra årets Falsterbo GP!
 
/ Emma

Svar på frågor del 3

Ungefär vilken utbildnings-/tävlingsnivå tänker ni er att Abbe ska gå stadigt innan ni säljer? Han ska i alla fall gå stadigt i MSV C innan vi säljer. Gärna vara startklar/ha startat MSV B. Gällande hoppningen är det så svårt att säga men han ska ha startat lokalt med stadiga rundor i alla fall :)

Letar ni ny projekthäst redan nu? Nej det gör vi inte utan vi kommer köpa ny häst först när Abbe är såld :)

Om er pappa, Samuel eller någon inackordering vill köpa Abbe när han blir till salu, kommer ni tillåta det eller vill ni att han kommer bort från gården så ni har plats för ett nytt projekt? Vem som helst som vill köpa Abbe får göra det! Vill vi ha en ny häst på gården kan vi säkert lösa det ändå, tänker jag!

Vad tror ni har gjort att ni växt såpass med bloggen & kanalen? Delade ni aktivt era inlägg & videos till en början eller lät ni allmänheten upptäcka er själv? Väldigt bra fråga! Det är nu det senaste året vi har växt något enormt, och det är nog enbart youtubes förtjänst! Då vi har blivit mer aktiva på youtube har vi nått ut till en ny målgrupp, vilken i sin tur har gjort att både blogg och youtube har spridit sig. Vi har aldrig aktivt delat några inlägg på FB tex utan allmänheten har själva fått upptäcka oss, kan man säga.

Har Tage boppen eller Abbe ngn i sin släkt som är framgångsrika i hoppning/dressyr? Den mest kända hästen i våra hästars släktträd är Cortez, som är Boppens pappa. Många framgångsrika hopphästar är efter just den hingsten. Boppens möderne (släkten på mammans sida) är också framgångsrika i hoppning. Bland annat har hans mamma tävlats i svår klass. Så Boppis har en ren hoppstam kan man säga!

Vilket slags hinder tycker ni är roligast att hoppa och vilket slaggs hinder tycker ni är svårast/läskigast? Detta är lite paradoxalt! Oxer är egentligen det hinder våra (och de flesta andra) hästar hoppar bäst på, men vi kan också vara lite "oxerrädda" när oxrarna blir för breda och höga. På något vis känns det mycket mindre läskigt att hoppa ett högt räcke än en hög oxer, även om hästen säkert tycker oxern är enklare att hoppa. 

Är det inte klumpigt för hästarna när dom måste ha "bootsen" på när dom ex. hoppar, det blir kanske inte samma känsla som när dom har "riktiga" skor (om ni fattar vad jag menar) eller när dom är helt barfota? Jag var rädd för detta också, att hästarna skulle bli okänsliga när de hoppar med barfotaskorna, då bland annat Boppen blir det när vi hoppar med vanliga skyddsboots. Som tur är hoppar hästarna lika bra med som utan barfotaskorna, och de blir inte alls oförsiktiga! Barfotaskorna väger ju mindre än vanliga järnskor så rent logiskt borde det bli lättare att hoppa upp sig med dessa, tänker jag.

Hur ser ni på hästar som är tittiga på hinder? Personligen tror jag det finns två typer av tittiga hästar. En typ som alltid kommer vara tittiga på nya hinder och alltid kommer tycka det är läskigt, och en typ som behöver vänja sig. Vår förra häst Bohun var tyvärr första typen och därför funkade det inte att tävla honom (därför sålde vi honom). Han var helt enkelt tvungen att titta en gång på varje nytt hinder han skulle hoppa, och det funkar ju inte på tävling. Abbe däremot tror jag är typ två. Han är än så länge så orutinerad och kan därför titta till ibland, men det kommer nog försvinna med mer rutin. Det enda man kan göra är att träna på att hoppa titthinder både hemma och på bortaplan, och se till att ge hästen ordentligt med stöd mot hindret. Sitt upp, håll om med skänkeln och ha ett stöd i tygeln hela vägen fram till hindret. Gärna med en något bredare hand än vanligt!

Vad är era erfarenheter med att dela häst med någon? Blir det mycket bråk och vad gör ni om en vill ha kvar hästen men inte den andra? Jag tror detta kan vara riktigt känsligt om man inte känner varandra extremt bra. Jag skulle aldrig köpa/dela häst med en kompis, men eftersom jag och Anna är systrar med samma visioner funkar det utmärkt för oss att dela häst!


Hej! Har ni hört talas om "pott-tränden"? och vad tycker ni om den? Nej det har vi inte gjort! Upplys oss :)

Är Tage eller Abbe roligast att rida & isåfall vem? Emma tycker Abbe är roligast och Anna tycker Tage är roligast ;) 

Om tage ville hoppa & Tyckte de va superkul skulle ni då Tävlat lite med honom? Det skulle vi säkert gjort, men som det ser ut nu blir han tyvärr alldeles för stressad på hopptävling och hoppas därför bara hemma för skojs skull!

Vi alla vet ju att dressyrdomare dömer väldigt olika, skulle ni någon gång kunna ändra eran ridning, hästens form osv. bara för att en domare tycker det? Har ni någon favorit domare, isåfall vad heter den domaren? Nej, vi skulle aldrig ändra vår ridning bara för att en viss domare tycker det, utan då tar vi hellre lite lägre procent och håller på våra principer :) Ja, vi har några domare vi hellre rider för än andra (samt vissa domare vi helst INTE vill rida för) och som vi tycker brukar döma bra och rättvist, men vi vill inte skriva ut några specifika namn här :)

 
/ Emma