Genrep inför fredag

Då var den den 31 mars, och eftersom det är sista datumet den här månaden har jag suttit och fakturerat + räknat intäkter/utgifter och moms för hästverksamheten den här månaden. Tidigare idag hade jag även lektion för Susannas son Albert som red Tage. Idag galopperade de massor, och Albert tyckte inte alls det var läskigt som förra gången. Bästa Tagis är så snäll ♥

Eftersom jag ska tävla på fredag kände jag för att rida ett lätt genrep med lite hinder idag, och det kändes riktigt bra. Precis som förra gången när jag hoppade hemma var Boppen ganska lång och tung, men han hoppade mycket bättre än senast! Han rev ett räcke idag och blev lite flack när jag kom på det relaterade avståndet i vänstervarvet, men förutom detta var han grym! I högervarvet hoppade han så himla luftigt och fint, och vi fick sånt bra flyt i svängarna. Förr hade vi jätteproblem med hoppningen i högervarvet eftersom han stod emot så och sällan var helt framme för skänkeln, men nu är han så stark att det nästan känns lättare att hoppa i höger varv (i alla fall idag)! Oxern med hjälphindret framför hoppade han riktigt kanon på också så det känns riktigt lovande inför fredag nu när jag vet hur jag ska rida honom för att få honom mindre flack :)

Dagens hindersammansättning: Block-oxer 6,5m, relaterat avstånd 17,5m och ett framhoppningsblock i mitten. Det går att få till bra hinderhoppning i följd på dessa hinder.
 
/ Emma

Emmas sitstips

Det här med att få till en bra sits är inte lätt alla gånger! Ofta har vi individer olika kroppsliga problem som försvårar sitsbiten i ridningen. Jag själv har tyvärr flera stycken. När det kommer till att förbättra sitsen tror jag det är viktigt att man är medveten om sina problem och jobbar på dem, men att man inte lägger alltför mycket negativ energi på dem. Vissa saker är näst intill omöjliga att få bukt på eftersom vi som sagt kan ha våra kroppsliga problem, och det viktigaste ju ändå är att vi har en följsam sits som inte stör hästen eller försvårar något grovt. Jag tänkte dela med mig av några tips när det kommer till att träna på just sitsen:

♥ Rid utan stigbyglar. Ja, detta tips har väl få undgått, men jag nämner det ändå! Att rida utan stigbyglar ger verkligen så mycket. Du tränar din balans och känner tydligare hur hästen jobbar, samt om den skjuter över din vikt på någon sida. Att rida utan stigbyglar och verkligen analysera hur hästen rör sig och följa med i rörelsen är otroligt nyttigt och kan sedan föras över till stigbygelridningen. 

♥ Prova och analysera. Har du något specifikt problem i ridningen/sitsen? Gör som så att du provar att förändra kroppshållningen på olika vis och se om det blir lättare eller svårare. Exempelvis: Vad händer om du för bak skänklarna, om du sträcker lite mer på dig osv. Jag har fått många "aha-moments" genom att prova och se om det funkar eller inte. 

♥ Rak hållning. Jag upplever det som om många ryttare, i synnerhet vid dressyrridning, gärna blir för mycket bakåtlutade. Den lodräta sitsen innebär att man ska kunna dra ett rakt sträck genom axeln, höften och hälen. Detta ska inte innebära att vi behöver luta oss bakåt, vi ska bara vara raka. Om man blir för bakåtlutad tycker jag snarare att man motverkar hästen och inte följer med i rörelsen, och personligen tycker jag det är lättare att sitta ner i sadeln om jag är så rak som möjligt.

♥ Vik dig inte. Många ryttare är lite skeva och svagare i någon sida. Detta brukar visa sig genom att man viker sig i midjan och då fördelar vikten ojämt. Analysera dina svagheter och försök sitta så rakt som möjligt. Har du lätt för att vika dig åt något håll, tänk att du ska "sträcka upp" hela den sidan

Sen handlar såklart all ridning om träning, träning och ännu mer träning. För att få en bättre sits är det bara att träna och ge sig fan på att bli bättre. Ens problem kanske inte kan försvinna helt, men de kan alltid bli bättre! Ha gärna någon som kan tjata på dig om hur du sitter. Ofta tänker man inte på sina problem när man rider själv, och kanske lägger man då på sig lite olater. Att träna bålen utöver ridningen är också ett hett tips för att få en stabilare sits. 

 
/ Emma

Lurar och klurar..

Den 18:e april är jag ju anmäld till tävling på Boppen, en LB och LA-klass. Men efter gårdagens träning så känner jag mig inte alls redo för tävling än. Han tar så stora kliv och eftersom han är så stor så blir det svårt att "trycka ihop" honom för min del.. Kanske att vi kan rida ihop oss mer och tävla lite senare i så fall, men vi är inte redo tills den 18:e i vilket fall som helst.
 
Därför är nu frågan:
- ska jag avanmäla mig helt från tävlingen?
Eller
- ska jag tävla Tage i bara LB:n?
 
Tage är egentligen "tävlingspensionerad" men det beslutade jag i och för sig efter en tävling där han gick dåligt efter att inte ha tävlat på över ett år. Kanske hade vart kul att ge det ett par försök till! 
 
Kruxet är att jag måste bestämma mig idag, innan kl 18 tror jag. Eller när dras pengarna från TDB? Ordinarie anmälan går ut idag nämligen och jag kommer ju bara rida en klass så vill inte att pengarna ska hinna dras. Grejen är att jag vill ju tävla, men Tage och jag har inte tränat dressyr på skitlänge.. Jag tar visserligen inte tävlandet på så stort allvar, så det spelar egentligen inte så stor roll.
 
 
/ Anna