Fin Abbe

Idag hade faktiskt inte Abbes ben blivit värre, utan snarare tvärtom. Tempen var ännu lägre idag än igår, och benet såg likadant ut. Därför tog jag mig ett pass på banan med honom och han var fin :) Lite knackig i början, men det gick över mot slutet. Efter passet blev det stretchning så som vår ET har rekommenderat oss och det gick fint. 

Under dagens pass satte jag lite mer press på honom än vad jag har gjort de tidigare passen i veckan. Vi tränade mycket på övergångar och skänkelvikningar idag och så provade jag även att sitta ner i traven och göra galoppfattningar, vilket gick lika fint/svårt som att göra det under lättridning. Han har inte lika stötig trav som Tage och Boppen har vilket är skönt. Jag tänkte börja träna med längre läder inne på banan snart för att få in en lite mer dressyrig sits. Gällande skänkelvikningarna är det fortfarande svårt för vänster skänkel åt höger. Jag tänker att det kan bero på att han hade så mycket låsningar och skit i sin vänstersida, och att det kanske därför blir svårare för honom att trampa det bakbenet under sig. Efter några försök upptäckte jag dock att det blev lättare för honom att flytta åt sidan när jag lättade lite i yttertygeln. Skänkelvikningarna vi får till nu är ytterst svaga, men vi måste börja någonstans och så fort han flyttar åt sidan får han massor med beröm :)

Abbe har ett par olika försvarsmekanismer. I början när jag kortar tygeln och vill att han ska sänka sig i formen krullar han mest ihop sig och går bakom lod. När jag jobbat upp kontakten med tygeln brukar han ha fin kontakt tills han tycker det blir jobbigt. Då dyker han istället fram med huvudet, drar mig ur sadeln och blir jättestark. När han gör så brukar jag göra en avsaktning till skritt för att han ska komma tillbaks inom ramen igen. Det funkar fint! Att bli stark och dra fram huvudet gör han mestadels i övergångarna så därför tror jag det är viktigt att träna mycket på dem så han stärks. I slutet av passet när jag travade av honom var han sååå fin. Lagom kontakt och sökte sig framåt nedåt utan att hamna bakom lod, samtidigt som han jobbade på i en lugn takt i balans. Fantastisk känsla! När vi fick honom kunde vi inte ens vända över ridbanan i trav utan att något gick snett pga hans dåliga balans, men idag kunde jag rida 4 perfekta serpentiner över ridbanan i lång och låg, helt stabil form. Så redig gosse :)

 
Håll tummarna för att läget med Abbe är bra imorgon också!

/ Emma

Vi kan tyvärr inte hjälpa alla

Varje dag får vi in massor med frågor från ryttare som har specifika problem med sina hästar och som vill ha tips för att lösa just detta. Tyvärr är det helt omöjligt för oss att kunna hjälpa något ekipage vi aldrig har sett i verkligheten. Detsamma gäller det när ryttaren har problem med något specifikt. Det är omöjligt för oss att hjälpa till eftersom vi inte ser ryttarens hjälpgivning och kan handleda ordentligt. Även problem med utrustning eller liknande är svåra för oss att handleda. 

Vi rekommenderar alla med egen häst/foderhäst osv att skaffa en bra tränare som ni litar på. Detsamma för ridskolelever: Fråga era ridlärare om hjälp istället för att fråga oss på internet. Jag kan garantera att de lättare kan svara på era frågor än vad vi kan!

Vi ger gärna tips i vår blogg och vår youtubekanal gällande sådant som har fungerat för oss och våra hästar/hästar vi ridit. Det tycker vi är kul, och vi tar gärna emot tips på inlägg vi kan skriva, men tyvärr kan vi inte hjälpa alla som frågar oss någonting här på bloggen/YT/insta.

 
/ Emma

Mysdansken

Hur söta är inte de här bilderna på pappa & Abbe? Socialare och mysigare häst får man leta länge efter! Observera hur snygg Tage är i bakgrunden på bilderna ;)

 
/ Emma