"Acceptera att ponnyer kan förändras"

I den senaste Tidningen ridsport som vi fick hem idag fanns det en insändare på "Tänkt och tyckt-sidan" där man kunde läsa att en maxad b-ponny blev kontroll/ommätt till 131,9 cm. Den hade alltså vuxit sen slutmätningen. Familjen var besviken då ponnyn "aldrig skulle kunna hävda sig bland c-ponnyer".

Jag förstår tanken med det hela, men kan inte låta bli att tycka det är konstigt när skribenten menar att "Det skulle vara direkt farligt att skicka in honom på en bana med distanser för kategori c". Då tänker jag såhär: om det är "farligt" att en ponny på 1,32 ska gå på samma distanser som en annan på 1,40, hur farligt är det då inte att Boppen på 1,80 drygt går på samma distanser som en liten häst på 1,50?

Det är aldrig något tjaffs om liknande "orättvisor" på storhästtävlingar, och då är det betydligt större storleksskillnad på hästarna där. Jag tycker helt enkelt att man får lära sig hur storgalopperad ens häst är, och rida/anpassa sig utefter det. Sedan förstår väl jag också att det kanske inte är lika lätt för en liten c-ponny bygd som en b-ponny att gå medelsvår klass för c-ponnyer, men det är en annan sak. Den ponnyns tävlingskarriär behöver ju inte vara slut för det.

Köper man en ponny som är väldigt maxad tycker jag att man får vara beredd på att den kan bli övermätt vid kontrollmätning, och om den blir det får man väl helt enkelt Acceptera att ponnyer kan förändras.

Vad tycker ni om kontrollmätning? Bra/dåligt eller borde helt enkelt en ponny vara slutmätt när den är slutmätt?

/ Emma

Changed plans

På söndag skulle jag tävla Tage i LC och LB, men eftersom jag äter starka penicillintabletter så kan jag inte göra det. Därför så har vi löst det som så att Emma rider Tage istället! Emma kommer då att starta 4 gånger, så hon lär bli ganska så trött efteråt ;) Jag kommer självklart följa med och fota, ta hand om hästen(och framför allt knoppa eftersom Emma suger på det...) och peppa dem. Kan säga att det tar emot att inte tävla själv, men eftersom att jag varit sjuk såpass länge och går på mediciner som jag gjorde senast för kanske 10 år sen så får det bli såhär.

Nu ska jag och Emma åka ut och lastträna Tage! Får hoppas att han sköter sig.

/ Anna

Lackad nosgrimma?

Jag har ju letat ett bra tag efter den perfekta lackade nosgrimman, eller tränset, utan resultat. Dock fick jag tips av en läsare om ett lackat träns från hästbiten och jag tyckte det var fint! Sen insåg jag att det hade mässingspännen. Alltså, varför? Det hade ju snokrem och allt! Så typiskt.

På grund av detta så fick jag en idé, att man kanske kan lämna in en nosgrimma och lacka den? Det borde ju gå. Ska se mig lite för! Det är ju desto lättare att hitta en perfekt vanlig svart nosgrimma än en lackat alltså. Jag vill ha den riktigt bred och fin med silverspännen, vi får se om jag lyckas hitta en bra.


Bildkälla

/ Anna