Hästarna fortsätter gå bra :)

Hästarna har gått lika bra idag som de gjort alla andra pass den senaste tiden.

Tage red Anna dressyr på, och han såg riktigt fin ut. Det som är så kul med honom är att galoppen som förut var hans definitivt sämsta gångart har gått och blivit hans bästa nu(vilket märks på dressyrprotokollen). Den förvända galoppen på serpentinerna satt som smäck idag också. Nej, Tage är så grymt fin nu.


Boppen
tömkörde jag och han går ju bara från klarhet till klarhet. Högergaloppen jobbar han så grymt bra i och sätter under sig som bare den. Han jobbar hela tiden med ryggen och rör sig så fint. Även om han tycker det är lite jobbigt att bli tömkörd så tror jag att han märker att det går lättare och lättare för varje gång, och att han även känner sig mjukare. För tömkörningen har verkligen visat sig även i dressyren, på ett bra sätt.
/ Emma

Svar;

Fick denna fråga och tänkte skriva vad jag tycker och sedan får ni gärna kommentera era åsikter också.

Det är den här filmen Linnea syftar på för övrigt. Filmen är ju från helgens dressyrtävling och att Tage ser lat ut är för mig svårt att tänka mig då han var jäkligt pigg då. Och nej man kan inte se på filmen hur sporrarna "nöter" mot hästen heller(och hur skulle man kunna se det på en film från långt håll egentligen?).

Mitt svar till Linnea: Jag tror att många rider med sporrar för att man kan använda sig av finare hjälper och istället för att kanske behöva sitta och banka på en lite lat häst räcker det att peta till den med sporren. Man ska ju inte använda sporrarna hela tiden, utan de är ju ett extra hjälpmedel som ska använda när de behövs.

Vi rider enbart med snälla sporrar, dvs kulsporrar som är 15-20 mm långa, och vi rider ju inte heller alltid med dessa. Jag har dock blivit lite arbetsskadad så jag tycker det är jättejobbigt att både hoppa och rida dressyr utan sporrar just för att de är så bra att ha som hjälpmedel. Det blir ju både lättare att få tryck i galoppen/samla/rida hästen framåt, ja det mesta förenklas med ett par sporrar på.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag tycker att man får känna vad hästen man rider på trivs med och om ryttaren själv är tillräckligt duktig för att rida med sporrar. Ska man göra det måste man ha kontroll på sina skänklar och veta när man använder sporren, alltid!

Vad tycker ni andra om sporrar och användningen av dessa?

/ Emma