Angående Minten.

Vi har nu haft Minten här hemma några veckor, och det har gått både upp och ner, men för min del så känns det som om det mest gått ner. Det är ingen häst som jag tycker om, och när man rider honom är han i princip farlig, både för mig som sitter på och för den som rider med en i ridhuset/paddocken. En alldeles för svår häst för pappa att rida också, och hans psyke är inte det bästa heller.

Idag när jag red var han helt omöjlig, bara reste sig hela tiden, sparkade osv. Jag känner att jag har 0 energi nu dessutom och orkar inte med en såpass istadig häst som han är. Därför ska vi till 99% chans lämna tillbaks honom igen. Johan Lundh har ju även haft honom hos sig, och han var istadig och jobbig även där.

Jag tycker detta ska bli väldigt skönt och är glad för det. Jag har aldrig riktigt gillat honom, men har försökt ändå för pappas skull, så det känns skönt att han(förhoppningsvis) tagit sitt förnuft till fånga. Emma tycker i alla fall att det är rätt beslut också, även fast han är en fin häst så är det alldeles för mycket jobb enligt mig.

Så ja, nu letar vi väl ny häst. Så vet ni någon som finns runt västergötland så får ni gärna mejla(emmaelfstrand@hotmail.com) eller skicka en kommentar. Den ska vara stor, snäll, helst mellan 5-10 år och kunna tävla både i dressyr och hoppning så småningom./ Emma

Dagens ridning - dressyr

Anna som skriver.

Vad red/tränade vi på: Skänkelvikningar på volten och få till en bra galopp.
Vad gick bra/dåligt: Jag vet inte om jag inbillar mig, men han kändes mycket bättre i munnen efter tandläkarbesöket! Blev totalt ändrade planer då lektionerna var ute i paddocken idag, så jag och Emma fick rida i ridhuset. Men skänkelvikningarna gick faktiskt ganska bra, dock är han väldigt "seg" åt vänster. Galoppen kom den med, ganska snabbt idag dessutom!
Varför gick det bra/dåligt?: Jag tror faktiskt att lite beror på tandläkaren även om han har en del sår kvar. Han kändes mycket mer positiv idag.
Vad kan jag tänka på till nästa gång?: Tänka lite på min sits och att jag är väldigt snabb i skänkelvikningarna till vänster så att det blir ett bättre flyt genom det hela.
Vad ska jag rida under morgondagens ridpass?: Tage ska få vila imorgon men Emma ska åka ut och lastträna.


Knäppis-Tage ;)

/Anna

Tips från en dressyrdomare - del 2.

Sådär, här kommer det andra inlägget från dressyrteorin. Nu kommer jag bara skriva lite allmänt om vad domaren sade om de olika dressyrmomenten/rörelserna.

Serpentinerna - dessa har ofta en tendens att bli mindre bra. Många rider bågarna spetsiga och ojämna. Vanligast är att den första bågen blir för stor. Så sitt inte och glo ner i hästens man, utan upp med blicken och planera!

Inridning, halt - I LC är det tillåtet att ta tre skrittsteg innan man börjar trava igen efter halten, i LB 2 steg och i LA 1 steg. Som ni märker ökar nivån hela tiden.

Inridning i galopp - När man har inridning - halt i galopp så ska man först minska galoppen ett par språng, sedan bryta av och ta ett par skrittsteg innan man gör halt. Ingen trav mellan är tillåten, eller, man får inga bra poäng om det sker i alla fall.

Enkelt byte galopp - Man ska ta 3-5 skrittsteg och sedan fatta ny galopp.

"Cirka" - Ordet cirka kan vara ganska missvisande när det står i ett program att man tex ska göra halt i cirka 5 sek. Tumregeln är att +- 1 är tillåtet, men helst ska det vara så precist som möjligt.

Ökad skritt - I den ökade skritten får inte hästen ha huvudet längre ned än till bogspetsen, men ska gå lång och låg. Den får vara ganska rak i halsen, men inte hugga mot bettet.

Längning/mellangångarter - Vad är det för skillnad på en längning i traven och mellantrav? Jo skillnaden är att i mellantrav ska hästen lyfta mer och få ett rundare steg, till skillnad från längningen i LC då man inte kräver så mycket arbete.

Bärighet - Hästen ska ha en bra bärighet, vikt på bakdelen, i förhållande till den nivån den ligger på. Om hästen är stark fram innebär det att den är svag bak.