Övning - studs

Innan jag åker till ännu en dag på horse show tänkte jag lägga upp en övning.

Syfte: 
Denna övningen är bra på många olika sätt. Dels så blir hästen kvick i benen, den stärker många av hästens muskler, bland annat bakben, rumpa och rygg. Dessutom är det en jättebra övning om man behöver träna upp sin balans och sits! 

Rid övningen såhär: Man rider an hindren antingen i trav eller galopp beroende på vilket avstånd mellan studsen man har. Hästen tar då inte ett helt galoppsprång utan direkt när den landar hoppar den nästa. Man kan variera att ha olika många studsar med allt ifrån 2 och uppåt. För mig brukar det vara lagom med ca 5 stycken.
För att göra övningsen svårare och öva upp balansen kan man rida utan händer. Man sträcker ut händerna när hästen hoppar första hindret och tar tag i tyglarna när den hoppat det sista. Ett annat sätt är att rida utan stigbyglar. Man lägger då stigbyglarna som ett kors framför sadeln. Vill man göra det ännu lite svårare kan man rida utan både tyglar och stigbyglar. Man kan även träna koordinationen genom att tex hålla händerna i sidan över första hindret, på huvudet över andra, rätt ut på tredje osv. Detta är svårare än vad man kan tro, men väldigt bra träning för koordinationen

Tips: Vill hästen gärna hoppa av stort allmänt på hinder kan det vara en idé att ha ett ganska kort avstånd så hästen får träna på att komma närmre och hoppa upp sig, och tvärtom om hästen vill komma nära, då länger man lite på avståndet. Ett normalt avstånd på studs för en stor häst är 3-3,5m.

Att tänka på: Denna övningen är ganska krävande för hästen, eftersom den får jobba mycket med bakbenen. Tänk därför på att göra ordentliga pauser så att man inte rider studsen gång på gång på gång, då det blir mjölksyra i benen på hästen.


På bilden har jag ritat upp sex stycken hinder. Det är upp till var och en hur många hinder man vill ha uppställda.

/ Emma

Kommentarer
minna säger:

ha hellre nere stigbyglarna då de kan slå upp i ansiktet när man hoppar... och det vore inte så roligt, :/ aj! toppenblogg:D

2010-02-27 | 23:03:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: