Nya schabrak!

Var tvungen att gå upp tidigt idag för att ha stalltjänst, mindre kul då man gick och la sig sent i och med showen. Men stalltjänsten var i alla fall ganska underhållande då Anna råkade ut för en smärre, klantig, olycka.

Jag lasttränade Tage igen med samma princip som i fredags, och det gick minst lika bra idag! Känns så extremt skönt att han fungerar med lastningen igen. Nästa gång ska jag prova att se om han kan lasta sig själv med en gång, men det är nog inga problem med det.

Har en liten nyhet att berätta också, och det är att imorgon kommer min fasters häst till ridskolan som pappa/jag/anna ska ha på foder. Har ingen aning om vad det är för häst om jag ska vara ärlig, utan detta är någonting som pappa fått för sig, men det blir säkert bra. Ska bli spännande i alla fall, men tror inte den har tävlat eller något liknande, utan den är 8-9 år och bara grundriden/hoppad. Runt 1.70 hög också, kul med en lite större häst än mini-Taggi. Jag har inte ens sett den, utan det är pappa som ridit den en gång.

Igår på mässan fick jag med mig 2 Shockemöhle-dressyrschabrak som jag köpte på Horse House för 600 kr/2st.
Otroligt missvisande bild dock. Det översta schabraket är nougatbrunt och det undre är grått, inte blått som bildern visar./ Emma

Göteborg horse show lördag!

Kom nyss hem från stallet och bjuder på uppdatering om det senare, men först tänkte jag sammanfatta gårdagens horse show, och skriva vad jag tycker om de olika tävlingarna/showerna och visa lite bilder. Fler kommer senare!

Young rider krafft cup: Såg inte riktigt hela eftersom vi blev lite sena, men överlag tycker jag att det var fina ritter! Såg tyvärr inte segrande Caroline Kamenskys ritt, men hon brukar vara vass vad jag har förstått.

GP-ponnyn: Precis som de andra åren jag ser finalen blir jag inte imponerad. Det var kanske 1-2 som jag tycker borde rida i Scandinavium. Ryttarna har antingen ingen koll på sina ponnyer, de springer, kraschar in i hindren, eller så har de inte en speciellt bra sits och lägger hästarna fel på hindren. Dock var Elin Wessberg som vann riktigt duktig och förtjänade verkligen att vinna! Hon lade sin ponny rätt på hindren, hade bra tempo, bra sits och det såg okomplicerat ut.
Duktiga vinnaren!


Frihetsdressyr, Honza Blaha: Självklart är det fascinerande att han kan göra vad han gör, men efter att jag såg en annan kille på Stockholm horse show för ett par år sedan kändes faktiskt detta ganska B. Dock borde han vinna pris för hur jävla mycket han kan vrida sina ben. När han red böjde han dem i vinklar som egentligen borde vara helt omänskligt. Usch, vad man kan skratta!

Agility: Såg inte mycket av detta för det intresserar inte mig direkt.

Gymkhana: Irland vann och Sverige kom tvåa. Gymkhana är alltid underhållande att se och man blir lika fascinerad varje gång att de kan hoppa upp/ner och vara så smidiga på hästarna.

1,40-hoppning: Philippe Rozier från Frankrike vann och Peder Fredricsson kom trea. Gillar verkligen Peder, han rider snyggt och riktigt bra!

Göteborg trophy: Underhållande "skräll" att Abdullah Al Sharbatly från Saudiarabien vann. Han var rolig på prisutdelningen med, hoppade av sin häst så den stod lös ett tag medan han fotades. En värd vinnare i alla fall, han satsade i omhoppningen och var enda felfria med nästan den snabbaste tiden. Henrik von Eckerman kom 5a och Roffe 6a. Han rev sista hindret i grundomgången, annars såg allt helt perfekt ut(som vanligt).
Vinnaren! Här är väl dock inte sitsen den bästa ;)

Världscupen, dressyr: Såg inte riktigt hela och missade dessvärre första- och andraplacerade Adelinde Cornelissen och Patrik Kittel. Annars tycker jag det är kul i början att se dressyr, men trots att det är kür blir det långtråkigt efter ett tag. Lite mer intressant att se dressyr nu när man själv rider mer, för man ser att det inte alltid ser perfekt ut hela tiden och man ser de små missarna som man inte gjorde förut.
Det ser inte alltid perfekt ut! Observera att han satt i stolsits inte bara när bilden togs! En frieser dessutom.


/ Emma

Övning - studs

Innan jag åker till ännu en dag på horse show tänkte jag lägga upp en övning.

Syfte: 
Denna övningen är bra på många olika sätt. Dels så blir hästen kvick i benen, den stärker många av hästens muskler, bland annat bakben, rumpa och rygg. Dessutom är det en jättebra övning om man behöver träna upp sin balans och sits! 

Rid övningen såhär: Man rider an hindren antingen i trav eller galopp beroende på vilket avstånd mellan studsen man har. Hästen tar då inte ett helt galoppsprång utan direkt när den landar hoppar den nästa. Man kan variera att ha olika många studsar med allt ifrån 2 och uppåt. För mig brukar det vara lagom med ca 5 stycken.
För att göra övningsen svårare och öva upp balansen kan man rida utan händer. Man sträcker ut händerna när hästen hoppar första hindret och tar tag i tyglarna när den hoppat det sista. Ett annat sätt är att rida utan stigbyglar. Man lägger då stigbyglarna som ett kors framför sadeln. Vill man göra det ännu lite svårare kan man rida utan både tyglar och stigbyglar. Man kan även träna koordinationen genom att tex hålla händerna i sidan över första hindret, på huvudet över andra, rätt ut på tredje osv. Detta är svårare än vad man kan tro, men väldigt bra träning för koordinationen

Tips: Vill hästen gärna hoppa av stort allmänt på hinder kan det vara en idé att ha ett ganska kort avstånd så hästen får träna på att komma närmre och hoppa upp sig, och tvärtom om hästen vill komma nära, då länger man lite på avståndet. Ett normalt avstånd på studs för en stor häst är 3-3,5m.

Att tänka på: Denna övningen är ganska krävande för hästen, eftersom den får jobba mycket med bakbenen. Tänk därför på att göra ordentliga pauser så att man inte rider studsen gång på gång på gång, då det blir mjölksyra i benen på hästen.


På bilden har jag ritat upp sex stycken hinder. Det är upp till var och en hur många hinder man vill ha uppställda.

/ Emma