Kan man skylla på att man är "liten" ?

Tycker ni att man som ryttare kan skylla på att man är "för liten" för att kunna rida vissa hästar? Jag tycker inte det. Med detta inlägg menar jag inte oerfarna barn som är 130 hög på en 170 häst, utan jag pratar vuxna människor vilket ni kanske förstod.

Man hör ju ofta endel kommentarer liknande "jag orkar inte rida ihop den hästen" eller "den är för stor för mig" men har det egentligen med storleken att göra eller har det med ryttarens skicklighet att göra? Jag tror på nummer två, för man ska inte behöva rida en häst på styrka, utan det ska göras med känsla.

Jag kan ju ta Boppen som exempel eftersom han är en väldigt stor häst. Han är 180 hög men bara för det så är inte han "för stor för mig" som själv är 168 lång, och det är inte svårare för mig än för en ryttare som är 190 lång att rida ihop honom heller. Faktum är att Boppen går bättre med min tränare Carina på 160 än med mig. Anledning? För att hon är en bättre ryttare såklart... storleken räknas inte.

"Varför kan inte folk lära sig rida med känsla istället för med styrka så de kan sluta klaga på sina stora hästar" är ett citat jag tycker är väldigt bra. Om jag bara skulle rida Boppen med styrka kan jag säga att jag inte hade lyckats speciellt bra, och jag tror inte att endel(iaf inte mer oerfarna ryttare) fattar hur betydelsefulla vikthjälperna är, och när det gäller att "rida ihop hästar" är tygelhjälperna klart överskattade eftersom många verkar tro att det är en bra lösning att ha dragkamp med hästen om den inte lyssnar tillbaka istället för att jobba mer med vikthjälperna.

Ett sista tillägg: Om en häst kan känna en mygga på ryggen så kan den med all säkerhet känna om du använder dina vikthjälper korrekt oavsett om du väger 50 kilo eller 100 kilo. Dvs jag tror inte att man kan skylla på att man är "för liten", inte när det gäller hästhantering heller för den delen./ EmmaKommentarer
Lina säger:

Sant. Jag har dock svårt för stora hästar som är lite starka eftersom jag har problem med rygg så min ena arm till slut domnar bort. :P2010-12-11 | 09:31:45
Bloggadress: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
emma säger:

Bra skrivet :), men jag tror också att det har att göra med teknik och vilja. Såklart det är svårare för än ryttare som är kortare att "komma om" en större häst, men har man viljan och intresset för att lära sig tekniken så är det inga större problem :)

2010-12-11 | 09:33:20
Bloggadress: http://beaverholk.blogg.se/
Julia säger:

håller med! :)

det är inte storleken på hästen/ryttaren som sapelar roll. Jag har lättare att rida ihop min kompis häst på 180 än min egen på 165 för att han är mer utbildad ^^

2010-12-11 | 09:39:12
Bloggadress: http://ryttarliv.webblogg.se/
AnKi säger:

Fast uttrycket "jag orkar inte rida ihop den hästen" har ju egentligen inte med storleken att göra, det hänger ju mer på att ryttaren inte fixar det.

2010-12-11 | 09:58:42
Bloggadress: http://vilsenpannkaka.blogspot.com
Catrin Egerfors - Mitt liv som tävlingsryttare! säger:

Det är klart man inte rider på styrka.. Men när benen inte ens når nedanför sadelkåporna är det ju svårt att ge rätt hjälper, då man bara trycker på sadeln :PFår man fråga hur du har råd att ha häst om du int ejobbar?

2010-12-11 | 10:55:18
Bloggadress: http://cathie.se
Olivia Gustavsson säger:

ser ut som en stor häst :D

2010-12-11 | 12:00:30
Bloggadress: http://oliiviiagustavsson.blogg.se/
Frida Å säger:

Jag tror delvis att du har rätt. En riktigt duktig ryttare kan rida de flesta hästarna, stora som små. Men det krävs oerhört mycket mer av en liten ryttare än vad det gör av en större ryttare när det handlar om att rida stora hästar. Vilket också säger sig lite självt, en större ryttare har mer att sätta till, och då syftar jag framförallt på drivningen, det är lättare för en större ryttare med längre ben att rida ihop en häst mellan hand och skänkel än för en kort ryttare av den enkla anledningen att en ryttare med kortare ben inte kan driva lika mycket. Sen beror det ju på modellen av häst. En grov 160cm häst kan vara bra mycket "jobbigare" att rida än en lätt typ av 175cm häst.

Jag som ändå är relativt lång (170cm) ville ha en mindre och smidigare häst för att det helt enkelt är lättare att rida, då jag anser att ridning ska kännas enkelt (rent fysiskt) och det inte finns någon anledning för mig att rida en mycket stor och grov häst.

2010-12-11 | 12:06:59
Anna säger:

Tycker du har delvis rätt, men en del hästar är av naturen stora, långsamma och sega. Då kan styrka tillsammans med känsla vara det som krävs, vilket kan vara svårt för en kortare ryttare med korta ben. Men somsagt, känsla före styrka!

2010-12-11 | 14:30:18
Bloggadress: http://livetisadeln.se
Erika säger:

Själv har jag svårt o rida större hästar pga av att jag är väldigt kort.

Men säger inget om att jag inte rider dom.Men jag föredrar att ha exempel D-ponny eller liten stor häst i längden.Men där i mot kan jag tänka mig att rida lite större hästar då o då.

Och de gör jag även. :)

Och jag rider mycket med mitt säte.Men en del behöver man hålla om för att dom ska orka bjuda på framåt eller så.

och de kan jag inte pga av att jag är så kort. :/

ibland vill jag vara längre, och ibland inte. :PMen förstår hur du tänker. :)

2010-12-11 | 15:19:01
Bloggadress: http://eriikapettersson.blogg.se/
Emily säger:

Precis, man ska inte behöva rida en häst med styrka! Men sen är det ju en annan sak om hästen är van att bli riden av större/längre ryttare och kanske med mer styrka och så ska någon som är liten och lätta hoppa upp och rida hästen. Då kan det ju vara mycket svårare för den personen :)

2010-12-11 | 16:43:49
Bloggadress: http://memily.blogg.se/
Nadja säger:

Jag håller med!

Men jag har ofta problem att rida ihop större hästar än min D-ponny, eftersom att det brukar vara mer "ridning" på dem ;)

2010-12-11 | 19:30:05
Bloggadress: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Emelie säger:

Du har helt rätt. Jag är inte bra på att rida "stora" hästar för att jag inte är van vid deras steg utan mer van vid mina ponnyliknande hästar. Det är svårt att sitta ner om man inte är van vid det steget t.ex. Detta gör mig dock inte till en oskicklig ryttare, skulle aldrig skylla på att hästen är för stor... snarare att jag inte sitter på mer en kanske 1 häst om året som är över 150 cm

2010-12-11 | 20:34:40
Emelie säger:

MYCKET bra inlägg!! Jag håller helt med dig.

2010-12-12 | 00:29:34
Bloggadress: http://semlur.blogg.se/
Jonas säger:

Hm det låter ju inget vidare om man inte har längden inne hu hu.Varför gnälla om en sådan sak?Ja om hästen är stor och ryttaren liten bara gilla läget:-)Eller så får man växa till sig lite:-)

2010-12-12 | 00:43:06
johanna säger:

Om en liten vuxen rider en stor & stark häst är det ju svårt för ryttaren att få den att göra som den vill. Men det beror ju också på om hästen är välutbildad :) <3

2010-12-12 | 10:31:10
mirre säger:

så du tycker att nån som väger 48 kg och har väldigt liten benstomme inte kan skylla på att man orkar rida ihop hästen?????? tycker det är rent ut sagt löjligt påstående!

2010-12-12 | 11:35:53
Adina säger:

Jag håller med om att storleken inte har någon betydelse, men däremot så har inte en tjej som är 130 cm lång (som mest troligt är under 13 år) samma erfarenhet (och samma skicklighet) som en som är 160+ (som många brukar övergå när man är över 16 år).

Jag säger inte nu att en som är 130 inte kan rida en stor häst, utan att oftast ser längderna ut någonting sådant vid de åldrarna. Och man kanske börjar bli redo att rida ihop en stor häst när man uppnått en viss skicklighet, och denna uppnår man sällan vid 13 års ålder (Om man nu inte är född på hästryggen)

2010-12-12 | 12:11:47
Bloggadress: http://adinis.blogg.se/
emelie säger:

Svårare för oss långa ryttare, på mindre hästar eftersom vi har mycket mer att balansera upp:P

2010-12-12 | 15:43:51
Bloggadress: http://komkoma.blogg.se/
Caroline säger:

jag håller med dig, men samtidigt finns det en gräns, om ryttaren är 150 tillexempel då väger hon kanske 40 kg och rider en grov häst på 180, det skulle kanske inte gå så bra, inte så ofta man ser den kombinationen. Men däremot om man som du är 168 och har en häst på 180 det går bra men det är mycket en vanesak också, ryttare som är vana att rida stora hästar gör det bättre än de som är vana att rida små, inte så konstigt kanske.

Intressant ämne, kanske spinner vidare på detta på min blogg får se;)

2010-12-13 | 21:18:11
Bloggadress: http://internationalshowjumping.blogg.se/
ina säger:

Jag håller med dig! finns också vissa som säger att om man är tjock har man mycket lättare för sig att sitta ner och sitta emot o.s.v. det handlar framförallt om muskler och styrka för att orka hålla uppe kroppen och sitta bra det är inte för attman är tung somman bara sugs fast i sadeln och sitter bra haha... verkligen inte!

2010-12-14 | 09:24:53
Bloggadress: http://cavaliere.blogg.se/
Lamia - Hästsport säger:

Håller med dig... min är 180cm hög, och jag är 159cm lång och väger inte spec mycket. Ser lite kul ut, men det funkar utmärkt ;)

2010-12-14 | 19:58:38
Bloggadress: http://lamiamichelle.blogg.se/
Rebecka säger:

jag tycker det beeor väldigt mycket på hästen.

Min ena är 176cm kompakt modell, ganska långsam o tungriden. Riden hela sitt liv av en man, runt 190cm o iaf 90kg tung. Han är van med ett helt annat ridsätt än mitt, riden mycket på graman o styrka med mycket i handen o väldigt mycket ben. Speciellt i början lekte han mycket med mig o kan göra det fortfarande. Han vet hur stor han är o att jag inte har en chans om han vill gå iväg för mig. Det är mycket lättare för min man att rida honom o då är han inte särskilt ridvan ändå, men hans hjälper blir mer korrekta än mina iom att han rätt längd.

Men visst går det även om han är betydligt mycker mycket tuffare o mer häst att rida en min lilla råtta på 160cm.

2010-12-17 | 13:44:44
Bloggadress: http://rebeckawersten.blogg.se/
Anonym säger:

Tycker du är väldigt bra på att snacka, men jag tycker du är lite väl "kaxig". Har du kollat på dina egna filmer ?

Både du och din syster SKUMPAR i sadeln grovt i traven och dessutom flaxar ni med era händer och det syns på hästarna att dom blir störda i munnen.Du kanske ska snacka mindre och göra mer ?

2010-12-18 | 23:02:14
Catago - Hästbloggen för dig! säger:

"Anonym": Tycker alltid det är lika roande med kommentarer som dina. Dvs de med ca 0% sanningshalt och självrespekt :P

2010-12-19 | 06:56:56
Bloggadress: http://catago.blogg.se/
jenny säger:

Riktigt läcker bild!

2010-12-19 | 18:39:01
Bloggadress: http://jennylarssonkuskochryttare.blogg.se/
Maja säger:

Enligt min mening har det med hästens ridbarhet och ryttarens ridning/kunskap/känsla/kalla det var du vill.

En duktig ryttare kan rida de flesta hästar, och en duktig häst kan ridas av de flesta ryttare.Sedan kan jag ändå hålla med om att det är lite irriterande med folk som hela tiden skyller på att de är för små. Har en tjej från Tyskland här på gården med samma jobb som jag (beridare) och så fort någon av hennes lite större hästar misslyckas med en övning så skyller hon på att hon inte kunde rida bättre pga att hon är så liten. Hon är lika stor som jag är (1.65, normal byggd eller vad man ska kalla det).

Men ja, som sagt, lite irriterande kan det bli ibland när problemet är så tydligt men det helt enkelt blir lättare för vissa personer att skylla på att hästen är för stor eller de själva för små.

2011-03-26 | 14:43:47
Bloggadress: http://majagoesirish.blogg.se/
Amanda säger:

Jag håller med dig totalt! Jag är själv bara 154 och är väldigt liten, jag rider hästar på 170-190 utan problem. Om jag klarar av en shirehäst som är 180 och väger 900 kg så klarar nog vem som helst av att rida stora hästar :) men som du sa, det handlar bara om skicklighet. Många tycker det är konstigt att jag inte rider ponnys eftersom att jag är så liten, men varför ska jag göra det när jag klarar av stora hästar?

2011-03-27 | 15:33:48
Bloggadress: http://pumsis.se
ida säger:

heh kommer med ett litet tillägg så här en bit efter inlägget.

jag tycker att du har helt rätt i de du säger. Men sen finns de hästar som de krävs mycket jobb med, alltså mycket skänkel och "underhåll" för att orka hålla i hop medans andra hästar orkar hålla i hop sig själv mer, men så klart hänger de på ryttarens skicklighet. hur ryttaren rider hästen, de är ju olika från person till person, alla har sitt eget sätt. Personligen är jag 168 och älskar hästar som är runt 170 eller högre. Känner mig för stor på små hästar och definitivt på ponnys, men de är väl en vane sak, har ridit stor häst ganska länge och bytte upp mig ganska tidigt.

2011-04-28 | 12:41:53
Bloggadress: http://bluebirdslonleyheartclub.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: