Blicken är viktig!

En viktig del av sitsen som alltför många, inklusive jag själv, har problem med är just blicken. Jag vet inte hur många gånger Carina har tjatat på mig om detta, men igår höll jag blicken uppe under större delen av passet, och ni kunde ju läsa i gårdagens inlägg om hur bra just den träningen gick. Egentligen har jag en ganska bristfällig blick, men den enda gången jag håller blicken uppe i princip hela tiden är på dressyrframridningen. Varför? Jo för alla andra sitter och glor ner i hästens man, ser sig inte för, och man måste helt enkelt hålla blicken uppe själv för att inte bli påriden. Detta är ju ett ganska klart bevis på att väldigt många dressyrryttare har dålig blick.

Om man är noggrann med att hålla uppe blicken så:
-
Får man rida på känsla och inte på sin egen syn.
- Blir hela sitsen automatiskt bättre.
- Man får betydligt lättare att planera sin ridning, varesig du rider ett dressyrprogram eller inte.
- Man får ett "proffsigare" intryck på dressyrbanan. Domaren ser att man inte behöver stirra ner på hästens man får att se om den går i en "korrekt" form eller inte, utan man rider på känsla och framförallt har blicken uppe så man kan planera sin ridning. På de allmäna uttrycken kan ryttarens sits och korrektheten i uppvisningen få ett högre betyg bara man håller uppe blicken.

Varför håller man nere blicken då?
Jag tror att de flesta glor ner på hästens huvud för att de vill se hur de har det placerat, om hästen går i en stadig form eller inte. Detta ska man ju inte behöva se, detta ska man känna!

En bra övning för att hålla blicken uppe:
Under gårdagens dressyrträning började vi att rida skänkelvikning på storamittvolten i skritt. Vi jobbade i väldigt tvär tvärning, hästen skulle alltså flytta mycket åt sidan(detta är även väldigt lösgörande och toppen för bogarna).

När man rider skänkelvikning på volt ska man titta in på voltens mitt och inte dit man ska, för då lägger man vikten fel. Att hålla blicken uppe i denna övning var VÄLDIGT viktigt, för så fort jag glodde ner i manen så tappade jag känslan och Tage stannade antingen till eller började backa. Så håller man blicken uppe så får man en extremt bra känsla i ridningen, man känner vilka hjälper man ska använda när osv.

En lite klurigare övning med skänkelvikning är att följa fyrkantspåret fast lite innanför. Man ska gå i en jättetvär skänkelvikning och följa fyrkantsspåret så länge man känner att hästen orkar med. Hästens huvud ska alltså vara rakt inåt mot mitten. Håller man inte blicken uppe i den här övningen kommer hästen definitivt inte göra som man vill, och man kommer inte heller få en bra känsla.

Somsagt, blicken upp på dressyrframridningen, annars får man passa sig!


Tänkte bara avsluta detta inlägg med ett kul citat från min tränare:
Detta har faktiskt inte hänt mig, utan det var när Elina tränade dressyr för Carina på Beauty. Elina satt och tittade ner, då gick Carina fram till Elina och drog loss lite man från Beauty och gav det till Elina och sa:
"Stoppa ner det i fickan nu så kan du titta på det när du kommer hem".
Jag tror nog allt att Elina hade bra blick resten av passet. Fler tränare borde vara så rättfram som Carina!

/ Emma

 

 

Min häst är bäst!

Måste bara skryta lite om Tage för han var så jävla bäst idag! Usch vad bra det kändes. I dressyren har det känts rätt halvdant ett bra tag, så det var skönt att ett pass kändes grymt bra i alla fall.

Älskar att träna för Carina, för hon får en alltid att bli så nöjd med sig själv, och även om hästen går skit från början så löser hon alla problem så man tillslut blir nöjd ändå. Idag kändes det visserligen väldigt bra redan från början, men de småproblemen vi fick i traven löste hon tillslut också.

Galoppen var helt klockren. Han lyssnade så himla bra, och jag kunde samla honom hur bra som helst. Avbrotten till skritt var klockrena och jag hade lätt kunnat göra en asbra halt om jag velat. Tage är ju lite schizofren, så ibland gör han klockrena galopp-halter och ibland vill han verkligen inte, men nu känns det verkligen att han har blitt så himla mycket bättre i galoppen bara det senaste halvåret. Carina sa det också, att han har blivit rundare i galoppen. Ni ska bara veta hur stora problem vi hade med hans galopp i början. När vi skulle bryta av till trav så var jag tvungen att gå in på en så liten volt som möjligt, för han bara sprang och sprang.

Nej galoppen känns superbra nu. Men blir en sak bättre så kanske en annan sak blir sämre, och så är det med traven nu. Måste börja jobba mer med den, för han saknar framåtbjudningen i den och blir då lätt ostadig, vilket leder till att min sits brister. Hard work to do!

Jag älskar mitt "fuxkackel" som Carina så snällt kallade honom efter att sett filmen då han nästan sparkade av mig på hoppträningen förra veckan.


Imöra ska jag rida Taggbollen på morgonen innan skolan. Börjar 13.45 på fredagar, så himla gött! Det blir en uteritt så han kan ladda upp ordentligt innan tävlingen på söndag.

/ Emma

 

Ikväll är det Carina-dressyr igen!

Yey, ikväll ska jag och Anna rida dressyr för Carina the best ;). Ska bli roligt, och jag får hoppas att Tage känns samarbetsvillig inför söndagens tävling. Han hade gått väldigt bra med Anna igår i alla fall.

Vi ska även visa Carina filmen på hästen vi provade, och om hon tycker den verkar bra så kommer vi ringa och ge dem beskedet att vi är intresserade av att köpa honom om de tagit beslutet att sälja honom(de hade ju som jag nämnt tidigare bara tankar på att köpa en unghäst istället). Nej, jag hoppas verkligen att detta går igenom för jag har aldrig suttit på en så bra häst tidigare. Mums på honom alltså!

Får för övrigt se om det blir någon träning för mig idag. Hade idrott förut i skolan, men funderar på att ta en powerwalk eller något innan dressyrträningen.

Carina på Prickis!'


/ Emma