Se till att ha utrustning som passar!

För någon dag sen när jag läste den nya Ridsport(som jag för övrigt prenumererar på) så läste jag en kortare text om en tjej som brutit nacken när hon gick omkull med sin häst.

Ryttaren i fråga är svårklassryttare i hoppning och skulle "ta ett sista hinder" när hon tränade lite inför tävlingar. I landningen fastnade hästen i någon del av utrustningen med ena frambenet, och stupade. Ryttarens huvud träffade marken i en konstig vinkel, och den första nackkotan bröts. Dessutom fanns ingen annan närvarande i fallet, men som tur var kunde hon själv ringa med sin mobiltelefon som hon hade på sig.
Tänk om det hade gått ännu värre, eller om hon inte hade haft mobiltelefonen på sig, hur skulle det gått då?

Tyckte det var så otroligt äckligt att läsa den artikeln och jag verkligen rös i hela kroppen! Om man bryter nacken kan det gå betydligt värre än det gick för den här tjejen. Hur kul är det till exempel att bli förlamad i kanske hela kroppen till exempel?

Jag vill helt enkelt uppmana er alla till att använda passande utrustning på hästen så att inte något liknande fall händer er. Själv använder jag inte martingal/förbygel eller andra hjälptyglar osv när jag hoppar Tage, men gör man det måste man vara noggrann med hur de sitter.

Självklart kan hästar gå omkull eller man kan ramla av av andra anledningar med, men jag tycker inte att utrustningen ska vara orsaken till detta. Den här gången hade tjejen ändå relativt bra tur, men vem vet vad som kan hända nästa gång?

Ikväll har jag dressyrträning på Tage, det ska bli roligt! :) Imorgon är det dessutom återbesök på kliniken, mindre kul men vi får hoppas att det har positiva besked i alla fall.

/ Emma

Kommentarer
AnKi säger:

Jag vill minnas att den lyckades få in ett framben i martingalen. Har ingen aning om det var en med segel eller inte eller var exakt den hade fastnat

2009-11-30 | 20:05:45
Bloggadress: http://vilsenpannkaka.blogspot.com
Emmse säger:

Speciellt förbyglar o martingalar! ser ooofta sånna som hr minst typ 15 cm som hänger , livsfarligt!

2009-11-30 | 20:24:58
Linda Näsbom säger:

det där är verkligen ett mysterium, vi är jättenoga med att kolla så utrustningen både passar perfekt och är hel hemma hos henne, men ändå hände det. Som tur var är hon en riktig kämpe, men även det "omöjliga" kan hända ..

2009-12-07 | 14:11:03
Bloggadress: http://lindanasbom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: