Dagens ridning - dressyrträning för emma

Idag var det dressyrträning för emma som gällde. Sista ridningen innan återbesöket på kliniken.

Vad red/tränade vi på: Idag red vi mycket tempoväxlingar och att reglera både takt och tempo i alla gångarter, att både samla och öka osv. Dock ska jag ju egentligen inte göra detta så mycket med Tage nu när han rehabrids, men jag red bara kortare sträckor samlat osv.
Vad gick bra/dåligt: Han kändes fräsch och glad idag, lyssnade på mig bra för det mesta osv. Han hackade ett par gånger när det blev för jobbigt, men då fortsatte jag bara att rida frammåt igen. Överlag fick jag en väldigt bra känsla idag och Emma tyckte han såg fräsch ut med.
Varför gick det bra/dåligt?: Han hackar i galoppavbrotten när jag begär att han ska lugna ner sig i traven eftersom det är väldigt jobbigt för honom. Han tvingas ju då att jobba med bakdelen ordentligt och just nu orkar han nog inte riktigt med detta och därför blir han hackig.
Vad kan jag tänka på till nästa gång?:  Tyckte jag fick till en bra känsla och så fort han började hacka red jag frammåt osv. Ibland tycker jag dock att jag kan bli lite hård i handen så det är något jag kan behöva träna på
Vad ska jag rida under morgondagens ridpass: Imorgon är det återbesök på kliniken i skara, så då kommer jag att rida där./ Emma

Se till att ha utrustning som passar!

För någon dag sen när jag läste den nya Ridsport(som jag för övrigt prenumererar på) så läste jag en kortare text om en tjej som brutit nacken när hon gick omkull med sin häst.

Ryttaren i fråga är svårklassryttare i hoppning och skulle "ta ett sista hinder" när hon tränade lite inför tävlingar. I landningen fastnade hästen i någon del av utrustningen med ena frambenet, och stupade. Ryttarens huvud träffade marken i en konstig vinkel, och den första nackkotan bröts. Dessutom fanns ingen annan närvarande i fallet, men som tur var kunde hon själv ringa med sin mobiltelefon som hon hade på sig.
Tänk om det hade gått ännu värre, eller om hon inte hade haft mobiltelefonen på sig, hur skulle det gått då?

Tyckte det var så otroligt äckligt att läsa den artikeln och jag verkligen rös i hela kroppen! Om man bryter nacken kan det gå betydligt värre än det gick för den här tjejen. Hur kul är det till exempel att bli förlamad i kanske hela kroppen till exempel?

Jag vill helt enkelt uppmana er alla till att använda passande utrustning på hästen så att inte något liknande fall händer er. Själv använder jag inte martingal/förbygel eller andra hjälptyglar osv när jag hoppar Tage, men gör man det måste man vara noggrann med hur de sitter.

Självklart kan hästar gå omkull eller man kan ramla av av andra anledningar med, men jag tycker inte att utrustningen ska vara orsaken till detta. Den här gången hade tjejen ändå relativt bra tur, men vem vet vad som kan hända nästa gång?

Ikväll har jag dressyrträning på Tage, det ska bli roligt! :) Imorgon är det dessutom återbesök på kliniken, mindre kul men vi får hoppas att det har positiva besked i alla fall.

/ Emma

Stockholm International Horse show 2009

Anna som skriver nu! Jag var ju i Stockholm igår, åkte dit med US fast det var distriktets ungdomssektion som ordnade resan. Ganska segt att åka buss i fem timmar, men det gick. Roligt var det i alla fall!

Vi såg eftermiddags- och kvällsshowen. På eftermiddagen var det show; så som inledningsprogram, internationellt shownummer med hästar, hundar och getter, JF pignon, riddarspel, the muppets-kadrilj, agility, shettissteeplechase, schack, och så var det jättefina hästar som visade upp sig. Vissa grejer var mindre bra medan en del var kanon! Jag riktigt rös när den trettonåriga tjejen kom in med sin pampiga frieserhäst. De är ju så sjukt snygga!
Sen var det lite paus, och därefter kvällsshowen. Då var det en 1.50 hoppning med en fas som man skulle rida snabbast med minst fel, en 1.40 hoppning med två faser, körning, frieserkadrilj, JF pignon och hollänska varmblod. Gillar kvällen bättre, det är lite show men ändå tävlingar, och tävlingar är roligast att kolla på enligt mig!

Tänkte visa lite bilder, mitt photoshop krånglar så det blir oredigerade bilder, och ibland blir det ju sämre kvalitet, men det var sånt jag inte orkade med för stunden.

Här kommer bilder från eftermiddagen:1. Hundagility - kända hopp och dressyrryttare tävlade med sina hundar i agility i lag. Hopp vs dressyr, och hopplaget vann.
2. Frieserhästen och 13-åringen.
3. -||-
4. Uppvisningen med häst, hundar och getter. Väldigt imponerande! Han hade en visselpipa och hundarna visste exakt vad de skulle göra när han blåste i den. Hundarna fick getterna att hoppa över ett staket och stanna på plats m.m.
5. -||-
6. Schack-uppvisningen, tyckte inte det var nått speciellt.
7. JF pignon, inte så imponerande denna gången, men det var ju en familjeshow mest så det var väldigt mycket bättre på kvällen!
8. Riddarspelen - sjukt tråkigt!
9. Shettissteeplechase

Bilder från kvällen:

1. Den klassiska vita hästen från inledningen
2. Rolf-Göran på 1.50 hoppningen med Casall.
3. Som ni ser kom han tvåa, efter Jur!
4. Varmblodshästarna - sjuuuukt snygga hästar verkligen!
5. Jur Vrieling hoppar över ett hinder + en av varmblodshästarna
6. Frieserhästkadriljen - väldigt fina hästar!
7. 1.40 hoppning - Tina Lund. Gillar hennes förbygel!
8. Malin Baryard-Johnsson vann 1.40 hoppningen. Tycker hennes outfit är väldigt konstig...
9-12. JF pignon, som sagt mycket roligt nummer! Underhållande och imponerande.

Sen var det bussresa hem i 5 timmar. Somnade runt klockan 6 på morgonen, så jag är väldigt trött nu. Men roligt har det vart!
Just det, var ju på mässan också och är riktigt stolt för jag köpte bara en grej; ett supersnyggt Catago-ylletäcke!

Riktigt kassa bilder, får väl ta en bild när han har på sig det också. Men det är en sån grej som man knäpper över spännet på bogen också, tycker det är väldigt snyggt! Köpte storlek 135 för det fanns inte i 145 i blått, men vi jämförde 135 med 145 och det var inte alls stor skillnad + att 145 är för stort för Tages korta rygg så det blir nog alldeles lagom!

/Anna