Hur blir 2010 för mig och Tage?

Det ska bli skönt att få en nystart nästa år, men hur har jag planerat mitt hästår och vad har jag för mål med ridningen?

Kan ju presentera mina mål med projektarbetet, som ska avslutas den 17 maj, eller projektrapporten ska vara inne då rättare sagt. Kommer inte skriva målen korrekt men detta vill jag uppnå:
* Minst en felfri runda på lokal/klubbnivå på 90 cm.
* 2 godkända rundor(över 60 %) i LA dressyr på klubb/lokal nivå.

Vad händer med projektarbetet om jag inte uppnår dessa mål då? Ingenting. Jag måste bara skriva varför jag inte uppnådde dem osv, men allra helst ska jag väl klara dem, och det hoppas/tror jag att jag kommer göra.

Annars känns mitt 2010 ganska osäkert. Under våren kommer jag ha massor av annat att göra i och med studenten och sista terminen i skolan. Jag har även planerat att fortsätta läsa vidare på högskola/universitet direkt till hösten, vet bara inte riktigt vad/var jag ska läsa än. Därför är hösten väldigt osäker för min del. Har jag tur kanske jag kan rida lika mycket som vanligt, men vem vet, kanske hinner jag knappt rida alls. Jag får helt enkelt ta hösten som den kommer. 

De tävlingarna som jag säkert ska åka på iår är iaf div II dressyr, om vi ska ha något lag i det, vilket jag hoppas på. Iår går dessa tävlingar på lokal nivå, LB-LA, och alltså inte på regional nivå som förra året. Pga detta kommer jag bara lösa lokal licens för iår, och bara tävla på lokal/klubbnivå. Känner att jag och Tage inte riktigt passar in på regional nivå och förra året löste jag enbart juniorlicens för att kunna tävla div II.
Annars blir det nog inte lika mycket tävlingar som förra året. detta kommer vara både tråkigt, men samtidigt skönt.

Min och Tages första hoppträning -07.


Hoppas ni lyckas med era mål/planer för nästa år!

/ Emma

Summering av 2009!

Medan jag sitter här och smälter frukosten i väntan på ett crosstrainingspass tänkte jag visa upp 2009 års plus och minus för min del i hästväg. Har sett att flera har skrivit månadsvis vad som hänt osv, men jag ska bara sammanfatta lite kort vad som gått bra/dåligt under året osv.

- De lokala hopptävlingarna har gått sämre mot vad jag hoppades på att de skulle gå.
+ Å andra sidan så har jag ridit rundor på dessa lokala tävlingar som i princip har kännts klockrena. Dock har det inte blivit en enda felfri runda på lokal nivå, men det har inte varit långt ifrån.

- Jag avslutade inte tävlingsterminen, med KM i dressyr, på ett bra sätt. Tage gick inte alls så bra som jag ville.
+ Fast min debut på regional nivå i våras gick över förväntan! På majoriteten av tävlingarna gick Tage grymt bra och jag är även nöjd med min insats. Blev godkänd med marginal på regional LA, och var 2 utanför placering i regional LB vid en tävling.

- Vi ligger kanske inte riktigt uppe på den nivån i hoppningen som jag vill att vi ska ligga på. Har alltså inte tatt oss så snabbt från vår superstora svacka under 2008 då jag blev väldigt osäker.
+ Samtidigt kanske jag inte kan kräva att ligga på en såpass hög nivå riktigt än. Han har trots allt i princip gått klockrent på alla träningar under hela året och jag är supernöjd med både honom och mig. Dock finns det lite osäkerhet kvar som gör att jag inte riktigt vågar ta de höjderna som jag vågade förut. Men om man jämför med 1 år sedan då jag knappt vågade hoppa 70-80 cm så har det ju ändå gått frammåt.

- Tage har varit i princip omöjlig att komma ut i skogen på. Han har inte ens velat lämna stallplanen.
+ Nu har jag lärt mig hantera detta och han går att rida ut på själv nu. Så otroligt skönt!

Övriga minus under året:
- Tage har varit lite halvknackig under en tid. Inte riktigt gått så bra som han brukat, och hackat litegrann. Nu känns han dock mycket bättre, och det är nog bara att acceptera att om inte han blir "perfekt" riden så blir han ostadig, hackig och jobbig(vi har ju trots allt varit inne och kollat honom).
- Han har blivit jobbig att lasta. En gång tog det 2 timmar, nu brukar det ta runt 20 min kanske.

Andra plus i kanten under året:
+ Mina tävlingar på Pricken - Jag red ridskolehästen Norton "Pricken" under div III dressyr i höstas och det gick otroligt bra. Blev placerad i samtliga starter varav 2 av dessa var vinster. Trodde inte alls att det skulle gå så bra med tanke på att jag aldrig riktigt klickat med honom, och dessutom var han väldigt spänd på tävlingarna. Men han är så fin och duktig så det var en fröjd att rida honom på tävlingarna.
+ Jag hade ett underbart ridläger på Sämsholm, där Tage gick sjukt bra och vi hade svinkul! Tage är ju även en baddare på att simma, eller inte :P.


Sådär, det var väl mitt år kort och gott så att säga. Nu ska det bli spännande att se hur det kommer gå 2010, men jag hoppas att både jag och Tage kan fortsätta utvecklas. Kommer skriva i ett senare inlägg vad vi har för mål och planering med nästa år.

/ Emma

Dagens ridning - lite hoppning och ridning av Ikar!

Idag kom Mimmi hit med Ikar och vi ställde upp lite hinder. Hon och Anna fick även känna lite på Tage efteråt, vilket gick bra.

Vad red/tränade vi på: Red mest igenom honom i alla gångarter och tog några små språng på max 80 cm. Red dock lite omhoppningssvängar och på linjer..
Vad gick bra/dåligt: Han var superpigg idag! Shit, så pigg har han då inte varit på länge. Han blev grymt taggad av att Ikar var med, och det var roligt. Sedan gick han kanon i dressyren, super gång och inga hackningar. Stadig och pigg helt enkelt samtidigt som han var väldigt lydig, vilket också visade sig i omhoppningssvängarna.
Varför gick det bra/dåligt?: Han har ju fått vila och inte hoppa på ett tag. Sedan var det ju även ny häst med i ridhuset idag och då blir han ännu mer taggad. Jag tyckte även det var väldigt roligt att rida idag och det smittar ju av sig.
Vad kan jag tänka på till nästa gång?: I början när jag hoppade hindren blev jag lite passiv, så jag måste vara aktiv från början och tänka på distanserna.
Vad ska jag rida under morgondagens ridpass: Imorgon får Tage vila.

Idag provade jag även att rida Mimmis Ikar, och shit vilken häst! Känns nästan som om han passade mig som handen i handsken. Tycker att jag passar bättre på större hästar och eftersom han nästan är 1,75 så var det väldigt kul. Det tog kanske 3 min sen hade jag hittat knapparna, i princip. Han är ju väldigt olik Tage och han gick inte alltid fram ordentligt. Men ni ska bara veta vilken hoppkapacitet han har! Tog bara några små språng på kanske ma 80 cm men han hoppar verkligen som en gud och är så himla söt och fin. Härlig häst som tusan med andra ord!Imorgon kommer jag att summera året + och - händelser.

/ Emma